sjednica vlade

Plenković: Pozdrav 'Za dom spremni' sad ima jasan protuustavni karakter

01.03.2018 u 10:20

Bionic
Reading

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na završetak rada Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, te na preporuke vijeća. 'Pozdrav 'Za dom spremni' ima vrlo jasan protuustavan karakter. No, isto tako, vijeće je preporučilo da se taj pozdrav može koristiti u vrlo ograničenim i iznimnim situacijama', rekao je premijer.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kao posebno važno naglasio je stav vijeća koje je, kaže, jasno i bez ikakvih ograda osudilo sve totalitarne režime.

'Određene ideje sadržane u tom dokumentu mogu biti korisne, a Vlada zadržava pravo procjene što treba dodatno normirati i, ukoliko treba, na koji i kakav način. Jasno je da se osuđuju totalitarizmi, bez ikakvih dilema i ograda.

Vlada će na temelju 'Dokumenta dijaloga' donositi svoje odluke u trenutku kada procjeni da je za to pravo vrijeme', poručio je Plenković.

  • +12
Vlada RH raspravljala o Nacrtu prijedloga zakona o šumama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer se osvrnuo i na usporavanje rasta hrvatskog gospodarstva.

'Rast BDP-a od dva posto u zadnjem tromjesečju prošle godine, kao i porast BDP-a od 2,8 posto u cijeloj 2017. godini je nešto malo niži rast od naših očekivanja', rekao je Plenković.

Naglasio je kako usporavanje gospodarstva nije utjecalo na punjenje državnog proračuna.  

Vlada na današnjoj sjednici usvojila Nacrt prijedloga zakona o šumama.

'Ovim zakonom 90 posto dosadašnjih obveznika više neće morati plaćati naknadu za općekorisnu funkciju šuma', naglasio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Vlade je usvojila i prijedlog izmjena Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima i Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima.

'Ovim izmjenama zakona ojačat ćemo borbu protiv pranja novca, te mobilnost naših radnika koji rade u inozemstvu', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.