posjet sarajevu

Plenković: Hrvatska podupire BiH, želi dobre odnose Hrvata i Bošnjaka

22.01.2024 u 21:04

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak iz Sarajeva kako je potrebno podupirati opstanak i kvalitetniji život Hrvata u Bosni i Hercegovini a istodobno pomoći izgradnji njihovih boljih odnosa s Bošnjacima

Premijer Plenković doputovao je u BiH kako bi zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom potaknuo političare u toj zemlji na provedbu reformi nužnih za otvaranje pregovora o pristupanju EU-u.

"Šaljemo poruku podrške i ohrabrenja za provedbu reformi radi otvaranja pristupnih pregovora. Hrvatska nastavlja pomagati BiH na europskom putu, koji jamči stabilnost i prosperitet", poručio je na društvenoj mreži X Plenković na početku tog posjeta.

Prije razgovora s domaćim političarima najavljenih za utorak hrvatski se premijer u Sarajevu sastao s predstavnicima najvećih vjerskih zajednica u BiH.

Nakon susreta s vrhbosanskim nadbiskupom Tomom Vukšićem i kardinalom Vinkom Puljićem objavio je kako hrvatska vlada nastavlja podupirati aktivnosti Katoličke crkve u BiH kroz projekte koji pridonose kvalitetnijem životu Hrvata u toj zemlji.

Susret s poglavarom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem opisao je pak kao doprinos gradnji prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa.

"Snažno, snažno podupiremo europski put BiH. Potrebno je nastaviti jačati dijalog Hrvata i Bošnjaka i ostvariti ravnopravnost triju konstitutivnih naroda", poručio je Plenković.