POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA

'Andrej Plenković povrijedio je načelo savjesnog i transparentnog postupanja'

11.10.2019 u 07:26

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je većinom glasova odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Članovi Povjerenstva tijekom rasprave iznosili su oprečne prijedloge

"Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da je dužnosnik povrijedio načela savjesnog i transparentnog postupanja, a zbog propusta deklariranja kumske povezanosti s Pokazom, kako prema tijelima koje su sudjelovala u njegovom izboru, tako i prema javnosti u trenutku kada je taj podatak postao javan”, izvijestila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković o zaključku nakon rasprave.

Plenković je trebao deklarirati svoju kumsku povezanost s Pokazom

U raspravi su članice Povjerenstva Aleksandra Jozić - Ileković i Tončica Božić izrazile suprotno stajalište onome potpredsjednika Povjerenstva Davorina Ivanjeka, koji je kao izvjestitelj u predmetu predlagao zaključak o povredi načela djelovanja jer Plenković nije obavijestio članove Vlade, predsjednicu i članove saborskog Odbora za vanjsku politiku i javnost da mu je Pokaz, kojeg je predložio za veleposlanika, vjenčani kum. Ivanjek je napomenuo da se nitko ne može smatrati dovoljno nepristranim u predmetima osobne prirode.

'Ako postoji određena osobna povezanost, dužnosnik ne bi trebao odlučivati u tim predmetima. Stoga postoje tri zlatna pravila Povjerenstva od samog njegovog početka: dužnosnik prvo treba deklarirati takvu situaciju, potom se izuzeti od odlučivanja i naposljetku delegirati donošenje odluke nekom drugom, podsjetio je Ivanjek.

'Bliski odnos prijateljstva je kumstvo, a moguće da je takav odnos i prestao u međuvremenu, ali onda i to treba deklarirati', kazao je Ivanjek, a za ovaj predmet prikupio je i mišljenja pravnih i ustavnih stručnjaka.

'Smatram da je u propustu deklariranja nadležnim tijelima, a i javnosti kad su se za to stvorili uvjeti nakon imenovanja, došlo do povrede odredbe čl. 5. st. 1. i 4. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, do nesavjesnog i netransparentnog djelovanja dužnosnika', rekao je Ivanjek, predlažući takav zaključak Povjerenstvu.

Članica Povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković smatra međutim da se u ovom slučaju ne radi o povredi zakona. Njezin je protuprijedlog da premijer Plenković nije povrijedio navedene odredbe, između ostalog zato što on nije jedina osoba koja je imenovala Pokaza za veleposlanika. Prvo, MVEP sastavlja prijedlog osoba za veleposlanike, potom to ide na sjednicu Vlade, a onda na Odbor za vanjske poslove Hrvatskog sabora, u kojem sjede i predstavnici oporbe, konačno i u Ured predsjednice. 'Dužnosnik nije bio jedina osoba koja je imenovala Igora Pokaza za veleposlanika, nego se radi o cijelom procesu, koji je tajan za javnost', kazala je Jozić Ileković.

Po njezinom pravnom mišljenju, čl. 5. propisuje načela djelovanja dužnosnika i to nije odredba temeljem koje se može utvrđivati njihova odgovornost bez neke druge, konkretne odredbe, kao što je čl. 7. tog zakona. Ona, osim toga, ne vidi svrhu da se premijer deklarira post festum, nakon što je veleposlanik već imenovan. Najavila je da će napisati izdvojeno mišljenje.

  • +11
65. sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Po pitanju deklariranja povezanosti, Ivanjek je rekao da se tek trenutkom imenovanja zapravo može govoriti o predmetu, s obzirom da je proces tajan. 'Ako je post festum prekasno, onda kada', zapitao je Ivanjek.

Što je premijer trebao učiniti?

Članica Povjerenstva Tatijana Vučetić ustvrdila je da se radi o činjenici da postoji objektivna osobna povezanost premijera i veleposlanika te da je premijer trebao postupiti tako da je rekao: 'Bez obzira što sam s dotičnim gospodinom u kumskom odnosu, smatram da se radi o izuzetno kvalitetnom čovjeku i ne bih volio da ta činjenica kumstva spriječi takvog čovjeka da obavlja takvu odgovornu funkciju.'

'Premijer mora pokazivati svojim ponašanjem najveći standard koji želimo svi postići. Smatram da je najdemokratičnije i najbolje da, kad dužnosnik ima dilemu, to kaže javnosti. Okrenuli ste teze: ne radi se ni o sukobu interesa ni o njegovim posebnim pravima, nego o netransparentnoj situaciji koju je jednostavno trebao deklarirati', kazala je Vučetić kolegici Jozić Ileković.

  • +8
Andrej Plenković u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric / CROPIX

Tončica Božić, članica Povjerenstva, slaže se da nema povrede načela djelovanja. 'Mislim da je ovo jedna od onih situacija u kojoj se ljudi nađu i naprave najbolje što mogu. Možda bismo i mi u nekoj budućnosti trebali s nekim smjernicama jasnije navesti da su povezane osobe i kumovi i prijatelji i susjedi, znači sve osobe s kojima dijelimo neke zajedničke ciljeve interese, stavove i slično', kazala je Božić.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković postavila je dva pitanja: što bi Povjerenstvo odgovorio nekom općinskom načelniku da zatraži mišljenje Povjerenstva u sličnom slučaju, kao i što bi rekli premijeru da je prethodno pitao Povjerenstvo kako bi se trebao postaviti u slučaju Pokaz.

Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, koji je prijavljen da je prekršio načela djelovanja jer je u javnosti davao negativne izjave o referendumskim inicijativama Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, a istodobno je bio čelnik tijela koje je koordiniralo provjeru potpisa.

Također jednoglasno, Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak protiv člana uprave Zračne luke Dubrovnik Frana Luetića.