reakcija nA ODLAZAK IZ STRANKE

Plenković: Ja ne plačem ni za kim, pa ni za Penavom

20.05.2020 u 15:07

Bionic
Reading

Nisam gledao press konferenciju Ivana Penave, prenijeli su mi kolege, primio sam na znanje njegovu odluku i odluku vijećnika, to je njihov odabir. Politički angažman i članstvo je dobrovoljno, očito je on odabrao da više ne bude član HDZ-a. Zahvaljujem mu na doprinosu, vjerujem i da je on zahvalio HDZ-u i ovom vodstvu i onima koji su mu pomogli da postane gradonačelnik. Išli smo puno puta u kampanje, ova Vlada napravila je mnogo za Vukovar i činit ćemo to u budućnosti, kazao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice užeg kabineta Vlade u srijedu

Plenković je otkrio da je čelni čovjek HDZ-a u Vukovaru odsad Nikola Mažar, a Penavi, kako je rekao, želi svu sreću.

Odgovarajući na novinarska pitanja o gubitku vlasti u Vukovaru, Plenković je kazao da su lokalni izbori dogodine.

'Koga nema, bez njega se može i mora. Koliko shvaćam, on ide u Domovinski pokret, gdje su manje-više ljudi koji su bili u HDZ-u ili su bili s HDZ-om na listama. On je imao šansu na unutarstranačkim izborima da prezentira svoj program. Nije dobio povjerenje, kao i ekipa alternativaca. Dapače, uvjerljivo su poraženi, neki su angažirani, a neki nisu. To je njegov odabir', rekao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a ne očekuje probleme u 5. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima, a na pitanje hoće li na izbornim listama biti mjesta za ljude poput Mira Kovača, Davora Ivu Stiera i Milijana Brkića nije konkretno odgovorio. Izrazio je zadovoljstvo odlukom predsjednika Zorana Milanovića da se izbori održe 5. srpnja.

'Mislim da je to odličan datum, to je vrlo brzo, a opet dovoljno daleko da se svi kvalitetno pripreme za izbore. HDZ izlazi na izbore s ogromnim postignućima i jasnom vizijom za naše građane', rekao je Plenković.

Zagreb: Plenković o stanovima za najam stradalih u potresu Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Na pitanje kako to da je blag u izjavama prema Penavi i Miroslavu Škori, a napada SDP, odgovorio je da on iznosi činjenice kada kaže da je Škoro bio angažiran 2000. godine kao jedan od estradnih umjetnika u predsjedničkoj kampanji Mate Granića.

'Ne mogu se više sjetiti koliko je novaca dobio za to, ja sam bio angažiran kao volonter. Proveli smo neko vrijeme zajedno u autobusu, a nismo se vidjeli 20 godina. Tada smo imali simpatične konverzacije i nije mi jasno odakle sada ova oštrica... Ne znam što je g. Penavi, on se očito ne miri s unutarstranačkom demokracijom. To je njegov odabir. Ne plačem ni za kim, nije on prvi koji je napustio HDZ, niti je HDZ gospodin Penava - pa ni u Vukovaru', rekao je Plenković, najavljujući da će poslijepodne u Vukovaru biti presica novog povjerenika.

Potvrdio je da HDZ razgovara s Marijanom Petir, koju bi i Škoro rado vidio u svojim redovima.

'Ona je bila sa mnom u Klubu EPP-a, dijelimo brojne zajedničke točke u viziji Hrvatske. Razgovaramo. Razgovaramo i s više aktera', rekao je Plenković, dodajući da je važno da HDZ okupi kvalitetne kandidatkinje i kandidate, ako i nisu članovi stranke, ali su bliski po svjetonazoru i dobrodošli za sinergijski učinak na listama. 'Mislim da će hrvatski birači to vidjeti i honorirati', zaključio je Plenković.

  • +18
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uz gradske vijećnike HDZ-a napustio stranku Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petrić

Podsjetimo, gradonačelnik Vukovara i zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Ivan Penava izjavio je u srijedu da izlazi iz HDZ-a.

"Ovo je prije svega za nas izuzetno težak i emotivan trenutak. Da napuštamo HDZ to je svima jasno i da nam to nije drago i zapravo da mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između temeljnih vrijednosti, ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege odrabrati ovo prvo", rekao je Penava na konferenciji za medije.

HDZ napuštaju i nastavljaju djelovati neovisno predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija.