izjava u jasenovcu

[VIDEO] Plenković o zabrani ustaških simbola: Oni su zabranjeni, to je pitanje ujednačavanja sudske prakse

22.04.2021 u 09:33

Bionic
Reading

Nakon polaganja vijenaca u Jasenovcu premijer Andrej Plenković obratio se novinarima

'Ovdje smo i došli smo obilježeti godišnjicu proboja iz ustaškog koncentracijkog logora. Došli smo odati počast žrtvama režima NDH. To je jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti i važno je i da mlade generacije osvijeste te činjenice, da s njima budu upoznati, da ovo bude dio našeg obrazovnog sustava. Vrijeme je da sve generacije nikad ne zaborave ove strašne zločine te da postoji jasna i zajednička osuda tih zločina. Ovdje smo i ove godine kao što smo bili svake godine. Sa pijetetom i svješću da ovakve zločine ne smijemo dozvoliti da se ponove', rekao je Plenković.

Premijer Plenković na obilježavanju 76. obljetnice Jasenovca Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Upitan je li se trebalo ovo organizirati zajednički, kazao je da je sve o tome rekao jučer.

Andrej Plenković o ustaškim simbolima Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

'Oni ni danas nisu dopušteni, oni su zabranjeni, to je pitanje ujednjičavanja sudske prakse. Svatko tko zna dio naše povijesti, tko zna što je Jasenovac i što ti simboli znače za pripadnike židovskog, srpskog i romskog naroda razumiju da se ta obilježja ne smiju koristiti', kazo je Plenković, upitan hoće li se ići u izmjene zakona i zabrane ustaških simbola.

  • +12
Andrej Plenković položio vijenac u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Upitan da komentira izjavu predstavnika židovskih općina Ognjena Krausa da je pitanje nepostojanja zakonskog uređenja zabrane isticanja ustaških simbola jedan od razloga zašto danas nisu u koloni s predstavnicima Vlade, Plenković je kratko rekao 'to nije točno'.