ODGOVOR IZ DUBROVNIKA

Plenković o nedolasku u Rijeku: Ne znam zašto se netko tko još nije stupio na dužnost u to miješa

02.02.2020 u 14:12

Bionic
Reading

U povodu blagdana svetog Vlahe i Dana Grada u nedjelju je na svečanoj sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao kako je u Dubrovniku ostvarena sinergija ambicije Grada i Vlade RH u operativnoj i projektnoj suradnji, ponajprije u korištenju sredstava Europske unije.

"Ono što je nekad značila sloboda, danas znači pametno pozicioniranje u novim okolnostima, u kojima ćete znati upravljati glavnim resursom turizmom, smanjenjem nezaposlenosti i rastom zaposlenosti, a vodeći i računa o onima koji su najviše dali za tu slobodu, hrvatskim braniteljima", rekao je Andrej Plenković na svečanoj sjednici u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku.

Istaknuo je kako je sve to motiv za zajednički daljnji rad, prije svega na završetku projekta Pelješkog mosta.

"To nije samo prometni, već i europski i državnički projekt ove generacije, koji će ostati s nama zauvijek", rekao je premijer Plenković.

Plenković iz Dubrovnika je komentirao nedolazak državnog vrha na otvorenje EPK Rijeka, unutarstranačke izbore, situaciju oko koronavirusa, a puno je kraći bio u odgovoru na pitanje da komentira prosvjed u Zagrebu i poteze gradskog HDZ-a oko GUP-a Zagreba.

Kazao je kako ne želi komentirati "trivijalne" komentare izabranog predsjednika RH Zorana Milanovića i da ne zna zašto se netko tko još nije stupio na dužnost 'miješa' u nešto te te dometnuo da je fizički neizvedivo biti i u Portugalu i u Rijeci.

Milanović je, naime, spočitnuo Plenkoviću da je jučer trebao biti u Rijeci na otvaranju Europske prijestolnice kulture, a u Portugal na sastanak poslati svog šefa kabineta.

„Vlada je podržala projekt EPK i u Rijeci su bili i ministrica kulture te ministri prometa i turizma, kao i moj savjetnik, a ja sam u Portugalu bio kao predsjedavajući Europskog vijeća. Fizički je bilo nemoguće biti na dva mjesta, a nisam ja određivao termin sastanka u Portugalu. To su smiješne stvari. Milanović je to možda zaboravio jer se time nije dugo bavio pa možda nije svjestan o čemu smo jučer razgovarali. U idućoj financijskoj perspektivi dobivat ćemo sredstva da bismo pomagali i projekte kao što je EPK u Rijeci“, rekao je Plenković.

  • +11
Svečana sjednica grada Dubrovnika povodom dana grada, blagdana svetog Vlaha Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Izjavio je kako Hrvatska ima pod kontrolom situaciju s korona virusom.

„Sva su ministarstva, stožeri i koordinacije angažirani i rade. Radimo planove i nema panike, staloženo i mudro, sve u interesu građana. U koordinaciji smo i na razini Europskog vijeća, a u tijeku smo sa svime što se događa u Kini te na razini Svjetske zdravstvene organizacije“, rekao je premijer.

Ocjenu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da je Vlada odlična u vanjskoj politici, ali je na unutarnjoj krenula u pogrešnom smjeru, što je narod prepoznao na izborima, Plenković je rekao kako će se sve karte otvoriti u unutarstranačkoj kampanji.

„Onda ćemo vidjeti tko je što napravio. U našem mandatu imamo zdrav gospodarski rast bez zaduženja i sa smanjenim javnim dugom i 85 posto povučenih sredstava EU te većom zaposlenosti i većim ulaganjima, za razliku od onog koji nepotrebno komentira tko je gdje 1. veljače. Poručite gospodinu Penavi da detaljnije prati što se radi, naročito za Vukovar. Spomenut ćemo 30 stranica postignuća i potpore Vukovaru pa ćemo vidjeti tko je što dao i učinio“, rekao je Plenković.

Na pitanje da prokomentira unutarstranačke izbore u HDZ-u, najavljenu kandidaturu Tomislava Karamarka odgovorio je kako je sve rekao jučer u Portugalu.

Novinare je zanimalo i je li razgovarao s ministrom obrane Damirom Krstičevićem. Plenković je kazao da Krstičević ostaje ministar, javlja N1. U Dubrovniku su novinari pitali premijera što misli o jučerašnjem prosvjedu u Zagrebu i planiranim potezima gradskog HDZ oko GUP-a rekao je da su odluke gradskog odbora u interesu onog što je dobro za razvoj grada Zagreba.

Premijer Plenković poslijepodne će sudjelovati na otvaranju Feste svetog Vlaha i na Večeri od Kandelore (Svijećnica), gdje će mu se pridružiti predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, koja će u ponedjeljak, na Dan Grada Dubrovnika i blagdan svetog Vlaha, nazočiti i svetoj misi te sudjelovati u procesiji ulicama grada.