premijer iz osijeka

Plenković o Jakuševcu, BBB-ima i svinjogojcima: Prosvjede vodi bravar!

04.12.2023 u 12:56

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prisustvovao je svečanosti otvorenja nove zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijama, dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Osijek. Nakon toga dao je izjavu za medije.

Istaknuo je pozitivne projekte u Osijeku, pri čemu je pohvalio i poteze osječkog gradonačelnika Radića.

“Vlada je ovom reformo željela osnažiti lokalnu fiskalnu autonomiju, oni koji su to prepoznali su smanjili poreze”, naveo je premijer. Osvrnuo se i na zahtjev gradonačelnika Tomislava Tomaševića za sazivanje hitnog sastanka zbog odrona na Jakuševcu.

'Kako smo došli do toga da je Vlada odgovorna? Kako se u roku od par sati da je to odgovornost Vlade? Pitajte njega (zašto nije zatvoren). Onaj tko preuzme grad, mora u gradu nešto napraviti. Vlada će rado pomoći Zagrebu', rekao je Plenković.

Ponovno se osvrnuo na problem prosvjeda oko afričke svinjske kuge gdje je istaknuo da država subencionira svinjogojce koji su oštećeni zbog boelsti. Naglasio je da za afričku svinjsku kugu ne postoji lijek ni cjepivo, jedine mjere su mjere ograničenja.

  • +5
Andrej Plenković na proslavi Dana grada Osijeka Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

'Što Vlada radi prema onima čije su životinje oboljele ili usmrćene? Vlada im kompenzira štetu. Druga mjera, Vlada im kompenzira buduću propuštenu gospodarsku aktivnost. Treće, postoji paket interventnih mjera i konačno, da bismo uzeli u obzir traiciju, dajemo novac svakom onom tko nije u mogućnosti obaviti tradicionalnu svinjokolju i preradu mesa.Vlada je napravila baš sve', kazao je premijer. Naveo je da bolest trenutno stagnira i da bi se svi trebali strpjeti tjedan, dva kada će se prijeći u drugi režim.

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Istaknuo je da onaj tko se žei boriti za hrvatsko selo, poljoprovredu i Slavoniju mora biti šampion u podupiranju mjera. Dodao je da Hrvatska sređena zemlja i mora poštivati mjere biosigurnosti. Govoreći o ekstremistima unutar redova prosvjednika svinjogojaca kazao je da nije spomenuo ni jedno ime i ne zna kako su imena koja kolaju došla u javnost.

'Ako je to procjena SOA-e da imamo dvije ekstremističke skupine, to onda nije moj ili Vladin ili HDZ-ov stav, to je stav ljudi u službi koji za to primaju plaću i educirani su za to. Ako imamo situaciju da imamo fabriciran prosvjed, njega vodi čovjek koji je bravar, koji je njegov interes? Kako može prosvjed koji se tiče svinjogojaca voditi netko tko nema veze s tim? Ovaj nije svinjogojac, on nema svinje', poručio je Plenković. Kazao je i da se čuo s Franom Barbarićem, šefom HEP-a, nakon jučerašnje presice na kojoj je najavio njegovu smjenu zbog slučaja bespravne gradnje. Vlada je pokrenula postupak razrješenja, a Barbarić je u međuvremenu podnio ostavku.

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

'Prvo je smijenjen pa je onda podnio ostavku', precizirao je premijer. Odbacio je kritike da su njegove izjave naštetile zatočenim navijačima nogometnog kluba Dinamo u Grčkoj.

'Tko je otvoreno prozivao grčko pravosuđe iz Hrvatske i tražio da se uhiti stotinu Grka', pitao je novinare premijer. Na kraju se opet vratio na prosvjed svinjogojaca. 'Ovo je fabricirani prosvjed u kojemu postoji politička agenda', kazao je premijer. Plenković tvrdi da nema nikoga na prosvjednim punktovima kada se maknu kamere.

'Da bismo kugu spriječili moramo držati mjere još neko vrijeme', naveo je Plenković.