SAMOUVJERENI PREMIJER

Plenković o Srbiji: 'Mi nismo isti'. A rast Živog zida? 'Mi smo na vlasti, a svi ostali u oporbi'

01.05.2018 u 11:34

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković nakon obilježavanja obljetnice akcije Bljesak u Okučanima je komentirao aktualne političke teme poput odnosa sa Srbijom i Slovenijom

Premijer je rekao da još nije razgovarao s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović o mogućim novim mjerama prema Srbiji nakon što je njihova Vlada proglasila ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnim u Srbiji, javlja N1.

Komentirao je i izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da 'ako Hrvatska želi diplomatski rat, da će ga i dobiti'.

'To nije retorika koju treba koristiti. Korištenje riječi rat, bilo da je diplomatski ili drugi, nije dobar. Nitko iz Hrvatske nije davao izjave kao što je davao Vulin, nitko iz Sabora nije oskrnavio srpsku zastavu, to bi bilo nemoguće. Varijanta da smo jednaki ne stoji. Nismo u ovoj priči isti, nismo bili ni 90-ih, a nećemo biti ni u budućnosti', kazao je Plenković i dodao da je Hrvatska 'svoje poteze jasno povukla'.

  • +34
Državni vrh u Okučanima na obljetnici vojno-redarstvene operacije Bljesak Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

'Kada smo mi kao Vlada koristili odnose sa Srbijom kao argument u unutarnje-političkom preppucavanju? Toga se ne možete sjetiti', kazao je Plenković.

Smatra kako slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec sutra neće doći na saslušanje pred EK o sporu oko arbitraže između Slovenije i Hrvatske. 'Nisam siguran da će biti tamo slovenski ministar, to je bila prilično neuobičajena vijest. Nas će predstavljati državna tajnica Andrea Metelko Zgombić i stručnjaci koji će jasno izložiti naš stav da u tom slučaju nema kršenja eurpskog prava', rekao je Plenković i dodao da je jasno zašto je proces arbitraže nepovratno kompromitiran.

'Hrvatska je Sloveniji ponudila rješenje. Nastojat ćemo nastaviti razgovor nakon izbora u Sloveniji', kazao je Plenković.

'Mi smo na vlasti, a ovi su svi ostali u oporbi', kazao je Plenković na pitanje o mogućoj velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a i činjenici da raste rejting Živog zida.