PREMIJER U VUČEVICI

[FOTO] Plenković o presudi Stanišiću i Simatoviću: Ne mogu reći da smo zadovoljni. Bili su među ključnim ljudima u velikosrpskoj agresiji i sudjelovali su u najstrašnijim zločinima

30.06.2021 u 17:38

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se u Vučevici na današnje ključne događaje - presudu čelnicima srpske Službe državne sigurnosti (SDB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, te uhićenja u Zagrebu. Plenković je u Vučevici sudjelovao na obilježavanju početka radova nastavnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u okviru projekta FIRESPILL

Premijer Andrej Plenković kazao je da su ga informirali kako su Stanišić i Simatović osuđeni za Bosanski Šamac. Čelnici SDB-a osuđeni su na po 12 godina zatvora zbog zločina u Bosanskom Šamcu, a sud u Den Haagu nije utvrdio njihovu odgovornost za bilo koji drugi zločin.

'Smatramo da su bili među ključnim ljudima za provođenje velikosprske politike agresije na Hrvatsku i BiH i sudjelovali u najstrašnijim zločinima poput onih u Vukovaru i Škabrnji', rekao je Plenković.

  • +13
Andrej Plenković u Vučevici Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Pozdravio je izrečenu osuđujuću presudu za Šamac, ali nije zadovoljan.

'Ne mogu reći da možemo biti zadovoljni i da je s ovim donesena pravedna presuda', rekao je Plenković, dodajući da vjeruje kako će u žalbenom postupku Rezidualni mehanizam uzeti u obzir njihovu ulogu u zločinima na adekvatan način.

  • +16
Jovica Stanišić i Franko Simatović Izvor: EPA / Autor: Michael Kooren / REUTERS POOL

Raspravno vijeće nije utvrdilo da su Stanišić i Simatović sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio da se većina nesrpskog stanovništva prisilno i trajno ukloni s određenih područja u BiH i Hrvatskoj. Vijeće je utvrdilo kako su oni znali za udruženi zločinački pothvat ali je rečeno da tužitelji nisu dokazali da su njih dvojica, s ostalim sudionicima, dijelili tu zločinačku namjeru.

>>> Simatović i Stanišić osuđeni samo za jedan zločin, sud nije utvrdio njihovu odgovornost za bilo koje drugo zvjerstvo

Komentirajući uhićenja u Zagrebu, premijer je rekao da je borba njegove Vlade protiv korupcije stalna i kontinuirana.

'Policija, DORH i USKOK rade svoj posao samostalno, neovisno, nepristrano, tajno i kada se tako radi, onda je sigurno da ćemo nastaviti s iskorjenjivanjem korupcije. Ne mogu komentirati pojedinosti konkretnog slučaja, znam o tome koliko i vi. Vidjet ćemo kada će USKOK obavijestiti javnost o konkretnom predmetu', rekao je Plenković.

  • +41
Privođenje Kazimira Bačića Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić uhićen u srijedu u novoj antikorupcijskoj akciji zbog sumnje da je trgovao utjecajem u zamjenu za stan u Radićevoj ulici u centru Zagreba koji mu je kao mito dao također u srijedu uhićeni poduzetnik Milan Lončarić. Iako se policija i Uskok još nisu službeno oglasili o akciji, neslužbeno se doznaje da je Bačić osumnjičen za trgovanje utjecajem, a Lončarić za davanje mita.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je da je u antikorupcijskoj akciji uhićeno dvoje zaposlenika Gradske uprave - pročelnica stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić i Bandićev nekadašnji osobni vozač Zdravko Krajina.

>>> Plenković dolazi u Split, sastaje se s HDZ-ovim županom i odlazi na košarku, ali nema vremena za gradonačelnika Ivicu Puljka

Među uhićenima su i Bandićev vozač Vladimir Džajo, bivša članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup Jelena Čeklić te Denis Mohenski, zagrebački poduzetnik poznat pod nadimkom „Kralj Adventa“.

U trećem kraku akcije uhićena je i Ana Stavljenić Rukavina, bliska suradnica preminulog Bandića koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak. Navodno je uhićena zbog zlouporabe položaja i ovlasti vezano za bolnicu Srebrnjak.