premijer u obilasku

Plenković komentirao povećanje plaća ministara, ali i Palestinu

22.05.2024 u 11:50

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković obilazio je jutros zgrade i objekte koji su stradali u zagrebačkom potresu i koji se nalaze u obnovi. Nakon obilaska obratio se medijima

Plenković je na početku govorio o obnovi. 'Posjetili smo ljude u Markuševcu i Čučerju, gdje se obnavljaju kuće', kazao je, dodavši da su prije toga obišli zgradu u obnovi u Đorđićevoj u centru Zagreba.

'To je samo dio mozaika, velikog procesa obnove. U Zagrebu je preko 300 tisuća obnovljenih lokacija. Obilazeći lokacije vidimo koliko je velik taj napor obnove i izgradnje novih kuća i višestambenih zgrada, ogroman pothvat koji se odvija paralelno uz velike investicije diljem Hrvatske', rekao je Plenković.

Kad je riječ o Zagrebu i zamjenskim kućama, nadam se da ćemo biti u potpunosti gotovi do kraja 2025. godine, kazao je.

'Ovako velik angažman građevinskog sektora sigurno pridonosi rastu BDP-a. Projekcija rasta BDP-a je 3,3 posto, a jedina kojoj se projicira veći rast je Malta', dodao je.

'Današnji podaci HZZ-a su povijesnog karaktera. Broj zaposlenih osiguranika je milijun i 710 tisuća. Prvi put smo spustili razinu nezaposlenih - 89.000 ljudi je nezaposleno. Imamo najmanju brojku nezaposlenih ikada', poručio je Plenković.

'Vlada je krenula u petak navečer, imali smo prvu sjednicu u ponedjeljak. Dali smo vrijeme novim članovima Vlade da se familijariziraju, a ovo će se rješavati u normalnom dijalogu. Nije to žurno pitanje', kazao je Plenković upitan je li gotova kadrovska križaljaka oko državnih tajnika.

'Nema nikakve potrebe. Nema ništa mistificirajuće u tom sporazumu. To je uobičajen sporazum', komentirao je koalicijski sporazum HDZ-a i DP-a.

  • +9
Premijer Plenković obišao gradilište u Đorđićevoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Govoreći o Istanbulskoj konvenciji, Plenković je napomenuo da je ona prvenstveno usmjerena na sprečavanje nasilja nad ženama. 'Smisao je zaštititi žene od divljaka i primitivaca i zato sam je želio ratificirati, da nam digne standarde', kazao je.

'Podsjetit ću javnost jer je najčešće tema u vezi konvencije, bila je tema lijevih opcija, a lijeve su opcije bile na vlasti od 2011. do 2015. i nisu imale političke hrabrosti, htijenja ni volje da naprave ikakav korak da potvrde tu konvenciju. Oni koji najčešće govore o tome kad su se trebali pokazati - nisu napravili ništa. Tu prvenstveno mislim na SDP, izvlače se na neke smiješne teze', rekao je Plenković.

Što se tiče povećanja plaća državnih dužnosnika, Plenković je kazao da je vrijeme da se ta tema stavi na stol. Dodao je da će se sve analizirati i da će se naći rješenje primjereno poslu koji se obavlja. Napomenuo je da neki službenici u ministarstvima imaju veće plaće od dužnosnika u tom ministarstvu.

'Što je čovjek na odgovornijoj poziciji, trebao bi biti adekvatno plaćen', poručio je.

Što se tiče priznanja Palestine, premijer je rekao: 'Ne razmišljamo trenutno o tome. Naša je pozicija ona o rješenju s dvije države, ali dogovorom.'

sve osim nogometa