DAN HRVATSKE VOJSKE

Plenković o najvećim izazovima za RH i izostanku Milanovića sa Svečane akademije u MORH-u

28.05.2023 u 16:13

Bionic
Reading

Svečana akademija u povodu Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske održana je u nedjelju u MORH-u uz dodjele priznanja i poruku premijera kako su ulaganja u HV i sigurnost važni, a što se vidi u svemu što je Vlada poduzela

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na žrtve podnesene u Domovinskom ratu, rat u Ukrajini te ulaganja u vojsku i sudjelovanje HV-a u misijama, poručivši kako je "ulaganje u HV-u sadašnjost, kako bi i u budućnosti osigurali sigurnost i neovisnost hrvatskog naroda".

"Ulagati u obranu nije tabu, nego obveza i dio onoga što svaka moderna država u ovakvim okolnostima treba raditi", rekao je premijer. Naveo je da će se Hrvatska i vojska suočavati s brojnim drugim izazovima, globalnim krizama i promjenama koje će utjecati na sve.

"Najveći izazovi trenutno su ruska agresija na Ukrajinu i posljedice pandemije, ali vidimo koliko na naše živote utječu brze i ekstremne klimatske promjene koje nerijetko dovode do velikih vremenskih nepogoda", rekao je Plenković.

  • +22
Svečana akademija u sklopu obilježavanja Dana Hrvatske vojske Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Podsjetio je pritom na požare i poplave u kojima je vojska davala svoj doprinos te upozorio na posljedice klimatskih promjena koje će u narednim desetljećima utjecati i na dostupnost prirodnih resursa, masovne migracije te sukobe.

Vojnicima je poručio da je ponosan na ono što rade te naveo kako su Vladi HV i sigurnost itekako važni, istaknuvši kako je u sedam godina proračun Ministarstva obrane povećan za 100 posto.

Na novinarska pitanja o tome kako komentira kritike predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića da stanje u vojsci nije dobro te ispašta li vojska zbog lošeg odnosa njih dvojice s obzirom na to da se Milanović nije odazvao današnjem pozivu, Plenković je ocijenio kako ne vidi da je "ovdje netko nešto ucviljen".

  • +18
Milanović priredio prijem povodom obilježavanja Dana OSRH Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

"Što se tiče naših ulaganja i stava kao Vlade, a to je za vojsku u konačnici najbitnije, mi smo ti koji u konzultaciji s Ministarstvom obrane i Glavnim stožerom razumijemo potrebe HV-a, planiramo proračun, alociramo izdvajanja i ako u mandatu jedne Vlade odete s 500 milijuna (eura) na milijardu, onda znate da je to Vlada koja vodi računa o HV-u, više nego jedna ranije", istaknuo je.

Banožić: Ponosni smo na tradiciju obrambene vojske

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je da današnji dan simbolično pokazuje što smo kao država postigli proteklih desetljeća, odnosno da smo zaokružili sve svoje strateške ciljeve - teritorijalni integritet, uspostavu demokracije, izgradnju institucija, socijalni napredak, punopravno članstvo u NATO-u i Europskoj uniji.

"Ponosni smo i na činjenicu što smo danas među rijetkima čija se oružana sila može pohvaliti pobjedničkim iskustvom u oslobodilačkom i obrambenom ratu. Ponosni na tradiciju obrambene vojske, nastavljamo graditi moderne oružane snage koje ponosno stoje rame uz rame s vojnim silama", poručio je Banožić.

  • +25
Izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske na Jarunu Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Vojnicima su na svečanosti uručena odlikovanja, medalje, promaknuća, pohvale, nagrade te satovi i dalekozori s posvetom ministra obrane, kao i nagrade pobjednicima natjecanja "Memorijal Davor Jović - Prvi za Hrvatsku 2023."

U časničke činove promaknuto je 95 pripadnika HV-a, u dočasničke činove promaknuta su 132 dočasnika, a u vojničke činove promaknuto je 550 vojnika.

Program obilježavanja nastavlja se misnim slavljem u 14 sati u Crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu, nakon koje će se položiti vijenac. Na Jarunu se do 20 sati održava i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme HV-a te pokazne vježbe uz prelete aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21 i letački program akrobatske skupine "Krila Oluje".