izjava u ivanić-gradu

Plenković o izboru predsjednika Vrhovnog suda: Nema tu začkoljica, ima samo poštivanja zakona koji je na snazi

09.03.2021 u 12:18

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Ivanić-Gradu, u kojem je razgovarao s gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom i županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem. Prethodno je premijer Plenković posjetio novu farmu kokoši nesilica Lukač d.o.o. u Derežanima

Plenković je nakon sastanka dao izjavu za medije u kojoj je pohvalio župana za sve informacije o projektima u Zagrebačkoj županiji. 'Zagrebačka županija je među pet najrazvijenijih županija', kazao je.

Novinari su Plenkovića ponovno pitali za izbor predsjednika Vrhovnog suda. 'Nema nikakvih začkoljica, ima poštivanja zakona koji je na snazi. Sve drugo je politiziranje', rekao je Plenković. Kazao je da svi znaju da je bio javni poziv. 'Sada odjedanput pjevamo neku drugu pjesmu. Treba poštivati zakon', dodao je. Dodao je da do ove situacije nije došlo zahvaljujući HDZ-u i Vladi, nego zahvaljujući nekom drugom.

'Ne da mi se više preko medija komunicirati o tome, tko će koga zvati ili neće zvati. Čovjek je rekao da će zvati pa nije zvao, pa šalje poruke preko Čačića. Sve skupa je to, realno gledano, bizarno', rekao je Plenković.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Upitan što misli o Zlati Đurđević, kazao je: 'To nije tema. Nije tu pitanje da li netko nju poštuje ili cijeni. Ona je bila kandidat za Europski sud za ljudska prava, znate da ih je troje. Jedan je aktualni zamjenik predsjednika Vrhovnog suda, gospođa Mrčela, sutkinja Ustavnog suda, gospođa Kušan, profesor kaznenog prava Derenčinović i ona je četvrta kao rezervni kandidat.'

'Ovakva situacija uopće se nije trebala dogoditi. Zašto uopće ova tema? Ovo je tema u kojoj mi ne inzistiramo na sukobu. Mi tu nismo strana, strana je Sabor koji bira predsjednika suda, DSV i predsjednik', kazao je Plenković.

  • +22
Premijer Plenković posjetio je novu farmu kokoši nesilica Lukač d.o.o. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Novinari su premijera pitali i o slučaju Damira Juzbašića, ravnatelja Ravnateljstva za robne zalihe RH koji je u utorak napustio Hrvatsku demokratsku zajednicu te predstavio nezavisnu kandidaturu za gradonačelnika Županje.

'Doživio je ozbiljnu dezorijentaciju i istupio. Ne znam što je mislio. To je smiješno. Meni je djelovao relativno suvisao, a sada... on bi se trebao brinuti', rekao je Plenković.

Rekao je da je moguće da covid-putovnice budu u uporabi za aktualnu turističku sezonu.