sjednica vlade

Plenković: Nema resora i aktivnosti Vlade koja se ne bavi potporom Vukovaru

22.11.2018 u 10:24

Bionic
Reading

Ponovno oformljavanje Državnog inspektorata bila je glavna tema sjednice Vlade, no uvodno se, kao i svaki put, obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je uvodno izrazio zadovoljstvo kako je obilježena obljetnica u Vukovaru. 'Mislim da je sve prošlo dostojanstveno, uz poštovanje žrtvi, s puno želji da se pomogne Vukovaru i svim opustošenim područjima Hrvatske', kazao je, dodavši kako mu je drago i da su svi resori podnijeli izvještaje o tome što se sve radi u Vukovaru. 'Nema resora i aktivnosti vlade koja se ne bavi potporom Vukovaru', rekao je Plenković.

'Što radi MUP i DORH ide u smjeru intenziviranja aktivnosti, pa da se ide u smjeru procesuiranja odgovornih', kazao je Plenković o procesuiranju ratnih zločina.

Osvrnuo se i na kineski projekt vjetroelektrana kod Senja, ali i na posjet katarskog emira. 'Otvorili smo dobre kanale komunikacije koji mogu pridonijeti projektu LNG terminala', dodao je.

Plenković se osvrnuo i na sajam knjiga Interliber koji se održavao od 13. do 18. studenog na Zagrebačkom velesajmu, izrazivši zadovoljstvo s posjećenosti sajma te ustvrdivši da je ta manifestacija sjajna prigoda za populariziranje kulture čitanja.

Glavna tema sjednice Vlade bio je pak Državni inspektorat, koji bi prema novom trebao biti u rangu državnog ureda. Podsjetimo, Državni inspektorat ugašen je u vrijeme Milanovićeve Vlade, a inspekcije su podjeljene po resorima u ministarstva. No sada HDZ-ova Vlada ponovno vraća Državni inspektorat. Objedinit će se 17 inspekcija iz osam ministarstava, a sve bi trebalo krenuti s radom s početkom travnja sljedeće godine.

'Pokazali su se određeni nedostaci u djelovanju inspekcijskih službi na otkrivanju i suzbijanju nezakonitosti u ponašanju gospodarskih subjekata a koji su uvjetovani podjelama nadležnosti u obavljanju inspekcijskih poslova. Ovim Konačnim prijedlogom zakona objedinjavaju se inspekcijski poslovi nad primjenom propisa ko jima se uređuju obavljanje djelatnosti trgovine, ugostiteljske djelatnosti, pružanja usluga u turizmu, te drugih uslužnih djelatnosti, a koje djelatnosti su opterećene inspekcijskih nadzorima. S druge strane, upravo primjena propisa kojima se uređuje zaštita ekonomskih interesa potrošača je usmjerena na iste djelatnosti te će se objedinjavanjem inspekcijskih poslova u navedenim upravnim područjima postići odgovarajuća koordinacija i provedba propisa te ujednačavanje postupanje inspekcija prema subjektima nadzora. Isto tako, u području nadzora propisa o hrani i hrani za životinje, službene kontrole provode inspekcije ministarstva nadležnog za poljoprivredu (veterinarska i granična veterinarska inspekcija te poljoprivredna inspekcija) i ministarstva zdrav stva (sanitarna i granična sanitarna inspekcija). Također, u upravnom području gradnje ojačati će se nadzor zakonitosti gradnje i uporabe građevina te provedba stručnih nadzora gradnje, održavanja i uporabe građevina kroz objedinjavanje unutar istog tijela građevinske inspekcije i drugih inspekcija koje u okviru uvjeta utvrđenih građevinskom dozvolom kontroliraju ispunjavanje uvjeta propisanih posebnim propisima', stoji u objašnjenju.

Vlada je osnovala i radnu skupinu koja bi trebala pripremiti sve za početak rada Državnog inspektorata.

'Ovo je razuman prijedlog koji će omogućiti dovoljno vremena da se oformi inspektorat i da svi resori budu spremni za početak rada nove institucije', kazao je Plenković.

  • +12
Vlada raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o Državnom inspektoratu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL