STRANAČKE ISKRICE

Plenković: Nema ništa dramatično oko Mikulića

01.02.2017 u 19:03

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatske demokratske stranke (HDZ) Andrej Plenković rekao je u srijedu da je HDZ demokratska stranka i da će razgovarati s kolegama iz područnih odbora stranke u Zagrebu i s predsjednikom zagrebačkoga HDZ-a Andrijom Mikulićem, te istaknuo kako bi 'sve ipak stavio u okvire normalnoga stranačkog komuniciranja'

Nakon što je u srijedu u Banskim dvorima potpisan Sporazum o osnivanju Nacionalnoga vijeća za umirovljenike i starije osobe, premijer Plenković novinarima je odgovorio i na više aktualnih pitanja, među kojima je i bilo i ono o 'mogućoj ugroženosti' predsjednika zagrebačkoga HDZ-a Andrije Mikulića zbog pisma koje su predsjedniku HDZ-a uputili predsjednici područnih odbora stranke žaleći se 'na Mikulićev rad'.

'Nema tu ništa dramatično'

'Sve bih ipak stavio u okvire normalnoga stranačkog komuniciranja i nema tu ništa dramatično', istaknuo je čelnik HDZ-a i potvrdio da su neki kolege iz područnih organizacija grada Zagreba zatražili s njim susret.

Mikulić je to pismo i traženje sastanka komentirao u srijedu rekavši novinarima u Saboru da ne vidi ništa sporno. 'Mi svi koji igramo u timu HDZ-a želimo zabiti što više golova kako bismo iskoristili ovu šansu na predstojećim lokalnim izborima i napokon nakon 16 godina ... preuzeli pobjedom grad Zagreb'.

Jedan od potpisnika toga pisma, HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Mario Župan izjavio je pak za Hinu kako se 'u pismu nigdje ne spominju rušenje zagrebačke organizacije i njezina predsjednika Andrije Mikulića, nego traže sastanak s predsjednikom HDZ-a u povodu nadolazećih lokalnih izbora u Zagrebu'.

'Nema razloga za zabrinutost'

Premijer je, na novinarsko pitanje o sigurnosnoj situaciji u Hrvatskoj i o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, održanoj u utorak, rekao kako je to bila redovita sjednica toga vijeća na početku godine. Podsjetio je kako to tijelo koje ima 12 članova i donosi smjernice za rad Sigurnosno-obajveštajne agencije (SOA), Vojno-sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) , te da je na sjednici raspravljena aktualna situacija u suradnji tih dviju agencija, globano i europsko sigurnosno ozračje i temeljito analizirali sve što utječe na sigurnost Republike Hrvatske.

Premijer je ocijenio kako 'nema nikakvih razloga za zabrinutost jer smo na argumentiran i cjelovit način dobili uvid u ono što službe rade u ovom trenutku i kako procjenjuju situaciju'.

'Sve sugestije su dobrodošle'

Novinare je zanimao i premijerov komentar na preporuke Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović koje je predsjednica predstavila u srijedu.

Plenković je odgovorio kako ih još nije vidio. Spomenuo je da su na tome sastanku bili potpredsjednica Vlade Martina Dalić te ministri Zdravko Marić, Goran Marić, Gabrijela Žalac i Tomislav Ćorić te rekao kako su dobrodošle sve sugestije predsjednice Republike i njezina savjeta.

Ministar Ćorić, koji je s Plenkovićem bio na potpisivanju spomenutog sporazuma, rekao je novinarima da je sastanak kod predsjednice Republike, odnosno dio kojemu je nazočio, 'bio izrazito konstruktivan, a preporuke predsjedničina Vijeća za gospodarska pitanja u velikom dijelu u skladu s politikom Vlade.' To je jedan od zaključaka koje smo donijeli nakon predstavljanja preporuka, rekao je.

Istaknuo je kako su podudarnosti uočene u nizu područja, ali da je jasno i kako hrvatska Vlada radi tek nešto više od stotinu dana te je potrebno više vremena da bi se riješile sve nelogičnosti koje u ovome trenutku postoje u strukturi hrvatske ekonomije. Smjernice se dijelom referiraju na područje monetarne politike koja nije u djelokrugu Vlade, već Hrvatske narodne banke (HNB).