SMRT MLADIĆA U ZAPREŠIĆU

Plenković: Ne dopuštam hajku na Kujundžića jer nema objektivne odgovornosti

20.08.2018 u 11:06

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je u Divuljama pokraj Splita kazao kako 'ne dopušta hajku na ministra zdravstva Milana Kujundžića' zbog slučaja smrti mladića u Zaprešiću jer, kako je istaknuo, 'ne postoji objektivna odgovornost koja bi dotaknula ministra'

'Još jednom izražavam osobno žaljenje i sućut Vlade obitelji preminulog Mattea. S ministrom sam temeljito prošao rezultate inspekcijskog nadzora, ali želim i da Zavod za sudsku medicinu donese cjelovito izvješće. Ministar radi svoj posao', kazao je Plenković.

Požalio se na niz dezinformacija oko te teme i zaključio da je Hrvatska u nekim segmentima pružanja hitne pomoći kvalitetnija i bolja od europskog prosjeka.

Plenković je u Divuljama posjetio glavno operativno vatrogasno zapovjedništvo i pohvalio njegovo izvrsno djelovanje te čak 98 posto hektara manje izgorjele površine u odnosu na prošlu godinu.

'Izvukli smo određene poruke iz prošlogodišnje najveće požarne sezone, digli sustav na viši stupanj koordinacije i danas, na prolaznom vremenu, možemo kazati da su preventivno djelovanje i koordinacija svih službi, zajedno s gradovima, općinama i županijama te državnim tvrtkama, izvrsni. Zahvaljujem na požrtvovnosti svim vatrogascima, policajcima i ostalima koji su sudjelovali u različitim akcijama, učinit ćemo sve kako bi ostatak vrućih tjedana prošao kao dosad', kazao je Plenković.

  • +17
Premijer Andrej Plenković posjetio je Centar za gašenje požara u Divuljama Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

U operativnom centru u Divuljama smještene su sve službe za intervencije, uključujući vatrogasce, policiju, vojsku i HGSS, a sustav je spojen na kamere vatrogasnih službi i tvrtki Hrvatske šume te Odašiljači i veze. U pogonu su i dvije bespilotne letjelice za nadzor terena koji nije pokriven kamerama.

'Bilo je požara, poplava, leda i snijega. Sve smo uspjeli riješiti, sustav domovinske sigurnosti pokazao se kvalitetnim', smatra Plenković. Apelirao je na građane da budu odgovorni i ne pale vatru u vrijeme najvećeg rizika, ali i priznao da Ministarstvo poljoprivrede 'nikoga ne može prisiliti da se riješi rizika na svom privatnom imanju'. Upravo u okolici Splita, naime, još uvijek prijete prošlogodišnja izgorjela stabla na privatnim parcelama.

Odgovarajući na pitanja novinara o problemima u pulskom Uljaniku, predsjednik Vlade kazao je da ministri gospodarstva i financija Darko Horvat i Zoran Marić 'upravo s HBOR-om poučavaju različite aspekte za premostiti krizu. Dugoročno, kaže, stvar je na vlasnicima brodogradilišta i njegovoj upravi, odnosno traženju strateškog partnera s kojim bi poslovanje bilo održivo.

'Vlada je u siječnju dala jamstva u iznosu od 96 milijuna eura, pitanje je kako bi Uljanik funkcionirao da toga nije bilo. Danas postoje i mehanizmi predstečajne nagodbe, učinit ćemo sve da održimo brodogradnju.'