sjednica vlade

Plenković nahvalio ministre zbog aktivnosti u EU: Dobivam sjajan feedback

23.01.2020 u 12:23

Bionic
Reading

Prije popodnevnog posjeta Slavonskom Brodu i Đuri Đakoviću u Banskim dvorima održana je sjednica Vlade. Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković, osvrnuvši se i na posjet Davosu

Plenković se na početku osvrnuo na obljetnicu operacije Maslenica, kazavši kako su ministri Damir Krstičević i Tomo Medved bili na obilježavanju. 'Ovaj put se to dostojanstveno obilježilo', poručio je Plenković.

Pohvalio je ministricu poljoprivrede Mariji Vučković na nastupu na sajmu u Berlinu te komentirao posjet Njemačkoj.

Osvrnuo se i na posjet Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. 'Bio je tradicionalno dobar i koristan posjet, no to je bilo dosta u medijima, pa nećemo puno ponavljati', rekao je.

Najavio je popodnevni posjet tvrtki Đuro Đaković. 'To je važna poruka za ovu kompaniju, vjerujemo da će ministar gospodarstva, ministar financija i ministar obrane razgovarati kako da se krene u restruktuiranje i dugoročnu održivost društva', kazao je Plenković.

Plenković je zaključno pohvalio ministre zbog aktivnosti oko predsjedanja, odnosno predstavljanja prioriteta predsjedanja na brojnim odborima Europskog parlamenta. 'Feedback koji sam dobio, i od vaših kolega u Davosu je jako dobar i mislim da smo u ova tri tjeda sjajno krenuli u aktivnosti koje su zahtjevne i kompleksne. Dojmovi koje dobivam i iz EP i od drugih vlada su vrlo pozitivni pa vam na tome čestitam', kazao je.

Među temama na dnevnom redu našle su se i izmjene Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića.

'Radi jasnijeg i pojmovno preciznijeg normativnog izričaja te otklanjanja eventualnih dvojbi u primjeni zakona promijenjena je definicija predmeta oporezivanja', kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Propisuje se da se bezalkoholnim pićima smatraju pića iz tarifnih oznaka KN 2009 i 2202 te ostala pića s udjelom alkohola ne većim od 1,2 % iz tarifne oznake KN 2204, 2205, 2206 i 2208, sirupi i koncentrati namijenjeni za pripremu bezalkoholnih pića te prašci i granule namijenjeni za pripremu bezalkoholnih pića.

'Posebni porez na predmete oporezivanja plaća se prema volumenu izraženom u hektolitru bezalkoholnog pića te prema sadržaju šećera, metil-ksantina i taurina, a propisuje se umanjenje iznosa posebnog poreza za voćne nektare i pića iz tarifne oznake KN 2009 utvrđenog na temelju sadržaja šećera i iznimke od oporezivanja za bezalkoholna pića koja sadrže proizvode iz tarifne oznake kn 0401 do 0404, a ne sadrže metil-ksantine ili taurin te na bezalkoholna pića iz tarifne oznake KN 2009 i 2202 sa 100 % udjelom voća i/ili povrća, a koja ne sadrže dodane šećere, tvari za zaslađivanje i sladila.

Vlada je također donijela odluku da se Osijek odredi prvim velikim gradom u Republici Hrvatskoj u kojem će se do 31. prosinca 2020. godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.

'Stručna radna skupina, sastavljena od predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, HAKOM-a te sva tri operatora pokretnih komunikacija provela je aktivnosti u cilju odabira prvog hrvatskog 5G grada.Nakon zaprimljenih iskaza interesa gradova Bjelovara, Karlovca, Osijeka i Rijeke, održanih radnih sastanaka s predstavnicima tih gradova i analize prednosti i nedostataka svakog pojedinog grada, koja je obuhvatila teritorijalnu veličinu navedenih gradova, broj stanovnika, konfiguraciju terena i mogućnosti različitih primjena 5G tehnologije, Stručna radna skupina predložila je grad Osijek za prvi veliki grad u kojem će se izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge', kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

'Određivanje grada Osijeka kao prvog hrvatskog 5G grada, u sinergiji s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, provedba kojega je u tijeku, značajno će pridonijeti razvoju istočnog dijela Republike Hrvatske. Sva tri domaća operatora pokretnih komunikacija iskazala su spremnost na zajedničku izgradnju i uvođenje 5G infrastrukture i usluga u gradu Osijeku', kazao je butković, a odluku je pohvalio i premijer Plenković.