GODIŠNJICA AGRESIJE

[FOTO/VIDEO] Plenković posjetio ukrajinsko veleposlanstvo: 'Želimo da Ukrajinci svoju slobodu ostvare što brže!'

24.02.2023 u 10:11

Bionic
Reading

Godinu je dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, a godišnjica se obilježava i u Hrvatskoj. Ukrajinske zastave izvješene su na državnim institucijama, a premijer Andrej Plenković posjetio je ukajinsko veleposlanstvo u Zagrebu

'Taj plan osvajanja Ukrajine u roku 96 sati je propao. Sad nažalost rat traje već 365 dana. Ali mi smo svaki dan jači i to je moguće zahvaljujući svjetskoj solidarnosti. Htio bih izdvojiti Hrvatsku koja je doživjela sličnu priču, sličnu povijest obrane svoje zemlje. Vi ste pobijedili. Ne bih ulazio u povijesne stvari kad je započela invazija na Hrvatsku, ali vi ste pobijedili. To je velika lekcija za Ukrajinu. Sad smo okruženi solidarnošću svjetske zajednice i tu smo jaki. Jučer je Generalna skupština UN-a izglasala deklaraciju o podršci Ukrajini, a najvažnije podršku formuli mira s deset točaka', kazao je prigodom posjeta ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič.

'Hvala na jakoj podršci Ukrajini. Hrvatska korak po korak je napravila više nego je napravila neka druga zemlja', poručio je veleposlanik.

'Godinu dana nakon početka agresije okupili smo se u veleposlanstvu da podržimo ukrajinski narod. Zahvalili smo veleposlaniku i ukrajinskoj zajednici na svemu što su učinili. Iskazali smo solidarnost i prijateljstvo s ukrajinskim narodom. Uvjereni smo da će njihova borba za slobodu, da će u tome uspjeti. Važno je da cijela zapadna zajednica bude ustrajna u iskazivanju potpore, i političkoj, ekonomskoj, financijskoj, humanitarnoj i vojnoj. To jedinstvo međunarodne zajednice, koja je bez predsedana, sigurno je podrška ukrajinskoj vladi i vojnicima koji već godinu dana odolijevaju napadima. Hrvatska će u tome biti uz Ukrajinu, želimo da slobodu ostvare što brže', poručio je premijer Plenković.

  • +8
Andrej Plenković zapalio svijeće za žrtve rata u Ukrajini Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Upitan za komentar kineskog mirovnog plana, Plenković je kazao: 'Svaki napor koji će dovesti do mirnog rješenja je uvijek koristan, ali glavna pista je formula od 10 točaka koju je predložio Zelenski. Postoje napori brojnih aktera da do mira dođe. U kineskom papiru nismo vidjeli novih elemenata.'

Plenković zapalio svijeće za žrtve rata u Ukrajini Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović/Pixsell

Podsjetimo, Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku da se danas povodom godišnjice invazije na zgrade državne uprave izvijese ukrajinske zastave, a i zgrada Vlade sinoć je bila obasjana bojama ukrajinske zastave.