SJEDNICA VLADE

Plenković kazao da je Agrokor sada u čistilištu: Slijedi reforma per se

12.10.2017 u 10:19

Bionic
Reading

Na sjednici Vlade raspravljat će se o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika te kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje, dok će Sabor zasjedanje nastaviti raspravom o regulaciji tržišta željezničkih usluga. Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnoj se riječi, među ostalim, osvrnuo i na objavu izvješća revizije za Agrokor

'Mali improvizirani aktualni sat tijekom Dana otvorenih vrata Sabora bila je zgodna stvar pa će mo to nastaviti i dalje', kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnoj riječi. Spomenuo je i godišnjicu raketiranja Banskih Dvora 7. listopada i obilježavanje Dana neovisnosti.

Osvrnuo se na susret s Papom Franjom u Vatikanu. 'On je u odličnoj formi i prati kako Hrvatska napreduje. Ponovio sam naš poziv da posjeti Hrvatsku i mislim da će se to dogoditi. Moj je dojam da u dobrom smjeruide i unutarcrkveni proces kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca.

'Što se tiče  Agrokora i objave izvješća revizije, realno stanje je takvo da je otkrilo dubinu problema koji su postojali u koncernu. Bilo je nužno angažiranje jedne od vodećih svjetskih revizorskih kuća. Sada je na izvanrednoj upravi reforma per se', kazao je i dodao da je sada pred Agrokorom nešto poput čistilišta. 'Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja u RH reforma je per se i ona će obilježiti taj čistilišni transformacijski trenutak načina poslovanja u hrvatskom gospodarstvu. Mislim da je to najveća vrijednost. Naravno, pritom ne smijemo zaboraviti da je spriječen i negativni efekt na gospodarstvo i financijski sustav, dobavljače, male, srednje, velike, i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, na stabilnost rada kompanija koje su u susjednim zemljama. Sve to je prevenirano zbog ovog zakona i zbog rada izvanredne uprave', rekao je Plenković.

Na današnjoj sjednici Vlada će, među ostalim, raspravljati i o pokretanju postupka pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje te o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika.

Također, pred ministrima će se naći i nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama te izvješće o provedbi mjera Nacionalnog programa za mlade za razdoblje od 2014. do 2017. godine, za 2016. godinu.

Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice Vlade su slijedeće točke s tim da postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da kod Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama nema velike razlike između prvog i drugog čitanja. Najveći problem je za sada neusklađenost zemljišnjih knjiga i katastra, naglasio je i dodao da će se novim zakonom ubrzati procesi i smanjiti rokovi.

  • +3
Redovna sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije Vijeća Europe o kinematografskoj koprodukciji (revidirane). 'Radi se o reviziji konvencije koja je potpisana 1992. Dvije su važne izmjene: Do sada je uključivala samo proodukcije iz EU, no sada se širi i na druge države', kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Drugi dio revizije je odluka da se olakšaju sudjelovanja u produkciji za države malog produkcijskog kapaciteta. To je do sada zemljama poput Hrvatske otežavalo pristup projektima.      

Što se tiče prijedloga odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je kako je kolegitvni ugovor otkazan u prosincu 2013. i od tada nije sklopljen novi granski kolektivni ugovor. U nekoliko navrata je pokrenut postupak pregovaranja. Vlada RH je u ožujku 2017. pokrenula postupak o pregovorima, no došlo je do kadrovskih promjena i državnih dužnosnika pa predlažemo novu odluku o pokretanju postupka.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u sklopu predstavljanja prijedloga uredbe o izmjeni Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika, ponovno je istaknuo da se do sada na rukovodeća mjesta postavljalo policijski kadar prema nalogu, bez nužnih kvalifikacija.

Izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu predstavio je državni tajnik Željko Plazonić.  Liječeno je 7.106 osoba što je za oko 400 osoba manje od prethodne godine. Kazao je da se na području Hrvatske dnevno dogodi 30 zapljena opojnih sredstava. U 2016. je zaplijenjeno 25 posto više droge nego u 2015.

Izvješće o provedbi mjera Nacionalnog programa za mlade za razdoblje od 2014. do 2017. godine, za 2016. godinu predstavila je ministrica Nada Murganić.

Predstavljajući godišnje izvješće o radu Agencije za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom za 2016. godinu. ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je ova agencija doprinijela podizanju razine sigurnosti u postrojenjima poput onih u prerhambenoj industriji, benzinskim crpkama, naftnim platformama, silosima...Agencija je poslovala na svjetskom i europskom tržištu certificirajući strane tvrtke.       

Predstavljajući prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta memoranduma o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o gospodarskoj suradnji na tržištima trećih zemalja u kontekstu posjeta predssjednice republike Ruskoj federaciji Plenković se osvrnuo na medijske napise kako Vlada minira posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji. 

'S obzirom da možete čitati bizarne komentare da Vlada odmaže predsjednici ističem da je potpredsjednica Vlade Martina Dalić bila je prije nekoliko dana u Moskvi. U Moskvu s predsjednicom putuje ministrica kulture i ministar unutarnjih poslova te državna tajnica u ministarstvu vanjski poslova Zdravka Bušić. Čitav niz dokumenata koje smo izradili pokazuju da podupiremo posjet predsjednice. Ovo su među bizarnijom vijestima. Tehnička pitanja poput zgrada veleposlanstva su na dnevnom redu zadnjih 25 godina. Očito se nastoji u medijski prostor proturiti inforrmacije koje nisu točne', poručio je premijer.

  • +3
Redovita sjednica Vlade RH Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

1. Nacrt prijedloga zakona o pružanju usluga u turizmu (EU)                                 

2. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o obveznim odnosima            

3. Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim  knjigama                                  

4. Nacrt prijedloga  zakona  o  potvrđivanju Ugovora  između Vlade  Republike  Hrvatske i Vlade Rumunjske o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona    

5. Prijedlog odluke o sufinanciranju II. faze izgradnje internih prometnica i platoa s odvodnjom u Javnoj ustanovi 'Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar'                                                                                                             

6. Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije Vijeća Europe o kinematografskoj koprodukciji (revidirane)                     

7. Prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske      

8. Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika

9.  Prijedlog uredbe o unutarnjem ustrojstvu Državnog hidrometeorološkog zavoda 

10.  Prijedlog amandmana Vlade Republike Hrvatske na Prijedlog strategije prostornog razvoja Republike Hrvatske        

11. Izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu   

12. Izvješće o provedbi mjera Nacionalnog programa za mlade za razdoblje od 2014. do 2017. godine, za 2016. godinu

13. Godišnje izvješće o radu Agencije za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom za 2016. godinu                            

14. Prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta memoranduma o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o gospodarskoj suradnji na tržištima trećih zemalja                                                                            

15. Prijedlog izmjene Zaključka Vlade Republike Hrvatske u vezi s potpisivanjem Programa suradnje u području kulture između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije za godine 2017. - 2019.                                         

16. Prijedlog zaključka u vezi s II. sjednicom hrvatsko-crnogorskog Međuvladinog mješovitog odbora za manjine.