PRIMANJE NA PRAVOSLAVNI BOŽIĆ

Plenković: 'Jako je dobro da je Božinović pronašao novčić, to je signal za izbornu utakmicu'

06.01.2024 u 15:18

Bionic
Reading

Na primanju SNV-a u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru dužnosnici iz Hrvatske i Srbije poslali su poruke o važnosti suradnje, a čelnik SNV-a Milorad Pupovac istaknuo da je izgradnja mira nespojiva s prakticiranjem pravednosti temeljenoj na kolektivizaciji krivnje.

"Historija u svojem dobru i zlu podiže razne kuće, a na nama je da spoznajemo i osvještavamo u kojoj od njih je pšenica za slavski kolač, za slavski hljeb. U toj spoznaji i svijesti ovisi koju ćemo prepoznati kao utočište svojeg historijskog opstanka”, istaknuo je u govoru predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Na tradicionalnom domjenku u hotelu Westin uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bili su potpredsjednici Vlade Davor Božinović i Anja Šimpraga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministrica kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek.

Domjenku su nazočili i izaslanik srbijanskog predsjednika za rješavanje problema nestalih s Hrvatskom Veran Matić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, brojni zastupnici u Hrvatskom saboru te zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet, Božićni blagoslov vjernicima uputili su episkopi Srpske pravoslavne crkve, vladika Jovan Ćulibrk, slavonsko-pakrački episkop SPC-a i vladika Kirilo Bojović, episkop SPC-a i administrator Mitropolije zagrebačko - ljubljanske.

Pupovac je zahvalio svima koji su u proteklom razdoblju održavali poruku mira i obnavljali njezinu snagu, istaknuvši da "nije uvijek bilo kao što je danas".

"Danas i ovdje treba reći u ime mnogih, a za dobro svih u ovoj zemlji, prostoru bivše Jugoslavije, i na drugim mjestima u današnjem svijetu, da je izgradnja mira nespojiva s prakticiranjem pravednosti koja se temelji na kolektivizaciji krivice", poručio je.

Istaknuo je kako je pogrešno vjerovanje da se oslobođenje od kolektivne krivnje može postići političkim, sudskim ili vojnim kolektivnim okrivljivanjem i kažnjavanjem drugoga. "Takvo vjerovanje i na njemu zasnovano djelovanje, proizvodi jedino začarani krug dugotrajne i obnovljive nepravde", istaknuo je Pupovac.

Plenković: Suradnja sa srpskom nacionalnom manjinom je izvorna

Plenković je govorio o tome što je Vlada radila na razvijanju prava nacionalnih manjina, ali i o tome kako se radi na povećanju prava hrvatske manjine u Srbiji, javlja N1.

Što se tiče odnosa sa Srbijom, Plenković kaže kako su oni obilježeni njegovim posjetom Subotici gdje je otvoren Hrvatski dom, investicija vrijedna dva milijuna eura što je, kaže premijer, bila politička poruka koja je Hrvatima u Subotici omogućila da se okupljaju. Posljednjih mjeseci je dijalog usporio jer je Srbija bila u predizbornoj kampanji, ali kad prođu svi ovogodišnji izbori u Hrvatskoj, Plenković očekuje da se dijalog nastavi i da se radi na pitanju nestalih, ali i prava nacionalnih manjina.

“U odnosima između država imate jedine moguće sugovornike, a to su oni koji imaju povjerenje na izborima. Mi ćemo kao Vlada razgovarati s Vladom Srbije”, poručio je.

“Što se tiče špijunske afere, nama ona nije poznata. Srbija je donijela odluku da proglašava diplomata u Veleposlanstvu Hrvatske nepoželjenom osobom. Mi smo reagirali i sti dan i nakon toga je ta tema stala. Ne vidim da je trajala duže od dana i bila je potpuno nepotrebna, što se nas tiče. Puno me više brine što DSHV nije ostvario mandat u NS-u Srbije na izborima nego ovo”, kaže Plenković dodajući da ne može utjecati na političku klimu u Srbiji u kojoj traju prosvjedi zbog ubojstava u osnovnoj školi u Beogradu i koji nisu na pravi način transferirali nezadovoljstvo na rezultate izbora u Srbiji. “Ne vidim da će ovo odovesti do nekih velikih promjena u Srbiji”, kaže.

“Jako je dobro da je Božinović pronašao novčić, on je član Vlade, to je veliki signal za ovu izbornu utakmicu”, kazao je premijer nakon lomljenja božićne pogače.

  • +21
Promanje za pravoslavni Božić Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Plenković na pitanja o izboru novog glavnog državnog odvjetnika kaže kako mediji opet postavljaju briljantna pitanja oko ove teme. “Nemam vam što reći na ovu temu dok ne obavimo proceduru”, kaže.

Što se tiče izjava Mišela Jakšića na temu izbora glavnog državnog odvjetnika, Plenković kaže kako je Jakšić “mlad” te kako je “bucao gluposti”.

“Vlada odabire onog za koga smatra da će biti dobar državni odvjetnik i preloži ga Saboru. Prije toga ne vidim razloga da pričamo o tome”, kaže. Na pitanje je li Turudić dobio neki mig, Plenković odgovara: “Dobio je šest rafala, do 30. travnja.”

DP se zbog noćašnje prometne nesreće oglasio priopćenjem u kojemu je prozvao Plenkovića, tj. njegovu politiku prema migrantima. On kaže: “Ako je to ovo što oni kažu.. Briljantno priopćenje, a logički slijed im je još briljantniji”

“Jednako briljantno, očekujem procesiju svaki dan, da je Puljak predvodi, očekujem blagdan svetog Dujma u Splitu svaki tjedan”, kaže o odluci Ivice Puljka da proglasi sajamske dane u Gradu Splitu do kraja godine.

Plenković, na pitanje hoće li poslije izbora moći bez DP-a, kaže kako na izborima ima opciju pobijediti uvjerljivo kao i prošli put i s partnerima nastaviti raditi na razvoju Hrvatske.

Dodijeljene nagrade SNV-a

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Korlaet istaknuo je da je Zagreb otvoren grad, grad za sve te je podsjetio na projekte kojima grad doprinosi srpskoj zajednici, među kojima je i rad na izgradnji srpskog kulturnog centra u Preradovićevoj ulici.

Vojnić je istaknula da manjine mogu biti most, "ali ako se na obalama konstantno postavljaju ploče s upozorenjima, most nema svoju funkciju, svoju svrhu ako se još uvijek bojimo da će nas suprotna obala ugroziti", a Matić se osvrnuo na napore za pronalaskom nestalih osoba. "Volio bih kada bi se činilo mnogo više. I dalje zaista mislim da je potrebno formirati zajedničke timove koji će raditi na potrazi za nestalima", poručio je.

Na rijemu su dodijeljene nagrade SNV-a te su Nagrade Svetozar Pribičević za unapređenje hrvatsko srpskih odnosa dodijeljene profesorici Antoniji Petričušić s katedre za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu i Goranu Bukovcu, gradonačelniku Otočca.

Nagrada Diana Obexer Budisavljević, koja je posvećena principima solidarnosti, pravednosti i humanosti dodijeljena je Milovanu Kubatu, Nagrada "Diana Budisavljević" za pravednost i humanost dodijeljena je Marici Šeatović, predsjednici udruge Porodica protiv zaborava, koja se bori za prava srpskih civilnih žrtava rata u Hrvatskoj.

Nagrade "Dr. Gojko Nikoliš" za antifašizam dodijeljene su Neli Pamuković i Lazi Đokiću, a nagradu "Nikola Tesla" dodjeljujemo Predragu Ličini.