1,3 milijardi eura

Plenković: 'Iskoristit ćemo sva sredstva iz Fonda solidarnosti za potrese'

29.05.2023 u 13:43

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da će u potpunosti biti apsorbirana sredstva iz Fonda solidarnosti za zagrebački potres, na raspolaganju iz Fonda solidarnosti imamo 1,3 milijardi eura za saniranje štete u javnoj infrastrukturi, a riječ je o 1330 projekata

"Za zagrebački potres predviđena su 684 milijuna eura, za petrinjski 319 milijuna eura, a prema uredbi o Fondu solidarnosti redoviti rok za iskorištavanje sredstava je 18 mjeseci", rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Kada je riječ o zagrebačkom potresu, podsjetio je da smo imali dva potresa u kratkom razmaku koji su prouzročili progresivne štete, da se proces obnove provodio u okolnostima više kriza - tržišnih poremećaja, pandemije koronavirusa, ruske agresije na Ukrajinu i čitavog niza reperkusija na građevinski sektor. U dogovoru s EU Komisijom produljen je rok za iskorištavanje sredstava s 30. lipnja 2022. na 30 lipnja 2023.

"S obzirom na takve okolnosti, radili smo da se učini sve što se može u pogledu aktivnosti resora, županija i jedinica lokalne samouprave gdje se potres dogodio da se ta sredstva u potpunosti iskoriste. I to će se dogoditi", istaknuo je premijer.

Naveo je kako je riječ o 1330 projekata koji se odnose na javnu infrastrukturu, od toga su mnogi završeni, a mnogi u tijeku. Ukupan trošak izgradnje ili obnove je više 3,3 milijarde eura, a Plenković kaže da će se nastavno na korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti iskoristiti još skoro 1,2 milijardi eura iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Preostalih 1,1 milijardi eura će se predvidjeti kroz proračunska sredstva i kreditna zaduženja. "U potpunosti će biti apsorbirana sredstva iz Fonda solidarnosti za zagrebački i petrinjski potres", naglasio je premijer dodavši kako su za petrinjski potres iskoristili i više od alociranih sredstva, prije isteka roka od 18 mjeseci.