U BANSKIM DVORIMA

Plenković i Tusk razgovarali o pristupanju Schengenu

16.01.2017 u 11:24

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sastali su se u Banskim dvorima u ponedjeljak te su razgovarali o nizu otvorenih pitanja koja se nalaze na meniju Europe unije, ali i Hrvatske

Tusk boravi u Hrvatskoj na poziv predsjednika Vlade Plenkovića, a povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske.U izjavi za medije nakon sastanka Plenković je izrazio zadovoljstvo time što je predsjednik Europskog vijeća prijatelj Hrvatske. 'Mislim da je njegov dolazak velika politička i simbolička gesta poštovanja prema Hrvatskoj kao članici Europske unije', rekao je premijer. Kazao je da jerazgovarao s Tuskom o pripremama za pristupanje Hrvatske Schengenu te daljnjim pripremama Hrvatske koje se odnose na ispunjavanje kriterija za ulazak u eurozonu.

'Naravno da je to postupan proces, ali želimo da predsjednik Europskog vijeća bude upoznat s time', kazao je Plenković. Premijer je otkrio da su se u razgovoru dotaknuli situacije na jugoistoku Europe, Bosni i Hercegovini te odnosa Hrvatske sa susjednim državama, a razgovarali su i o načinima suzbijanja migrantske krize.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izrazio je veliko zadovoljstvo time što se nalazi u Hrvatskoj u trenutku u kojem obilježava 25 godina od međunarodnog priznanja, kazavši da se radi o iznimnom uspjehu. Tusk je poručio da mu je 'ne samo veliko zadovoljstvo, nego i dužnost i obveza boraviti ovdje danas, ne zato što sam vam prijatelj, nego i u ovo vrlo teško vrijeme za Europu'. 'Hrvatska je meni, kao predstavniku institucije, najbolji partner koji možemo zamisliti u ovim trenucima', rekao je Tusk. Kazao je i da je ključna uloga Hrvatske u regiji jugoistočne Europe, posebno u stabilnosti, sigurnosti i predvidljivosti.

'S vama slavimo vaš uspjeh i cijenimo ono što ste postigli', kazao je Tusk. S Plenkovićem je još razgovarao o tekućim pitanjima koja su na dnevnom redu Europske unije: sastanku na Malti koji će se baviti migrantskom krizom, Brexitu, modelima razvoda EU-a s Ujedinjenim Kraljevstvom i pripremama obilježavanja 60. godišnjice Ugovora.