nove brojke

Plenković: Hrvatska je trenutno prva u EU po rastu BDP-a u 3. kvartalu

28.11.2023 u 13:47

Bionic
Reading

Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, u trećem kvartalu 2023. godine BDP je realno porastao za 2,8 posto u odnosu na isti kvartal 2022.

Treći kvartal ove godine je već 11. kvartal zaredom u kojem se bilježi pozitivna stopa kretanja BDP-a. Koliko je snažan oporavak gospodarstva nakon pandemije, govori podatak da je BDP u trećem kvartalu ove godine realno za 13 posto veći nego u trećem kvartalu predpandemijske 2019., priopćili su iz Vlade.

Eurostat je objavio podatke o kretanju sezonski prilagođenih stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu za 23 države članice EU-a. Najvišu stopu sezonski prilagođene realne stope rasta BDP-a u trećem kvartalu (u odnosu na isti kvartal godinu ranije) ima Cipar s 2,2 posto te Rumunjska s 2,1 posto što je ispod sezonske prilagođene stope rasta Hrvatske, koja iznosi 3 posto.

Na realan rast BDP-a u trećem kvartalu 2023. najveći utjecaj imali su nastavak rasta potrošnje kućanstava od 3 posto, kao i sve brži rast investicija u fiksni kapital, za 6,1 posto.

'U usporedbi s trenutnim podacima za 23 države članice EU-a, Hrvatska u trećem kvartalu ove godine bilježi najveću stopu rasta u EU. Tome su pridonijeli hrvatski gospodarstvenici i radnici, kao i snažne intervencije Vlade u okolnostima brojnih kriza s ciljem očuvanja socijalne kohezije. Mjere koje smo poduzimali pomogle su u očuvanju standarda građana, nastavku realnog rasta plaća, zaposlenosti i održavanju stabilnosti tržišta rada. Usto, snažan zamah gospodarstvu daje rast investicija, na što utječe uspješna provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Uz realizaciju reformi i korištenje europskih sredstava, nastavljamo poticati rast i jačati konkurentnost gospodarstva'', izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.