POLUGE ZA POMOĆ

Plenković o koroni, Vladinim mjerama i Vanđeliću: Dok scena titra, znači da vučemo dobre poteze

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 29.10.2020 15:59
  • Objavljeno 29.10.2020 u 14:13
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković kazao je nakon sjednice Vlade da iduća godina treba biti tranzicijska i godina povratka na staru putanju odgovornog upravljanja javnim financijama i smanjivanja javnog duga. Poluge koje će pritom pomoći dolaze iz fondova Europske unije, pa će Hrvatska imati na raspolaganju 24,2 milijarde eura u idućih 10-ak godina

Premijer je rekao da će minimalna neto plaća za 2021. godinu iznositi 3.400 kuna, odnosno u bruto iznosu 4.250 kuna, što je za 150 kuna ili za 4,61 posto više od prosječne minimalne plaće za ovu godinu.

Po pitanju Fonda za oporavak nakon potresa, rekao je da je napravljen cjeloviti napor koji će riješiti probleme nastale 22. ožujka.

Za Covid, rekao je da ulazimo u najtežu fazu, a mjere su proporcionalne razvoju krize te će nakon nekoliko idućih kritičnih tjedana dovesti do smanjenja broja. Nezahvalno je prognozirati, dodao je.

'Čini se da se polako udaljujemo od eksponencionalne krivulje. Za razliku od Njemačke, Austrije i Italije, mi rastemo sporije. Sve to treba uzeti s oprezom, testiramo sve više a broj zaraženih se ne povećava u istom omjeru, što je dobar znak. No najkritičnije razdoblje je pred nama i apeliram na građane da se drže epidemioloških mjera', poručio je Plenković.

  • +2

Zagreb: Izjava za medije premijera Andreja Plenkovića

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Odgovarajući na pitanje o Damiru Vanđeliću kao kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Grada Zagreba, rekao je da je sjajno da je on sa svojim iskustvom prihvatio dužnost vođenja Fonda za oporavak.

'HDZ vodi proces unutarstranačkih izbora i kada oni završe imat ćemo novi Gradski odbor te ćemo izlaziti s imenima kandidata i kandidatkinja', rekao je, ne želeći konkretnije odgovoriti na pitanje. Dodao je, međutim, da mu je drago da već sada 'titra scena' oko tog pitanja. 'Dok scena titra znači da vučemo dobre poteze', zaključio je premijer.

  • +6
  • +3

Vlada

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Za KB Dubravu rekao je da je to izvrsna bolnica, bivša vojna, u kojoj su radile građanske osobe, a ne vojna lica. Odlučeno je promijeniti sastav Upravnog vijeće, koje može i promijeniti ravnatelja.

'Vi znate da je u prvom valu KB Dubrava jako dobro reagirala. U drugom valu bolnica postupno preuzima sve više obaveza, a postoje inspekcije koje će verificirati ono što je napisano i ako treba nešto promijeniti', kazao je, dodajući da treba biti zahvalan požrtvovnim liječnicima.

Po pitanju 'klanovskih borbi', rekao je da se to može reći za bilo koju ustanovu.

  • +22
  • +19

Jedan dan u KB Dubrava

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Demantirao je da situacija izmiče kontroli. 'Imamo oko 900 respiratora na raspolaganju, a 80-ak ljudi je trenutno na respiratoru', pojasnio je, dodajući da su svi na oprezu i da se kroz pravovremene rezervacije cjepiva igra na više opcija.

Upitan za slavlje Torcide u Splitu, rekao je da nije imao vremena gledati, ali da se 'pridržavanje mjera odnosi na sve'.

  • +29
  • +26

Pripadnici Torcide aktivirali dimne bombe na rivi povodom 70. rođendana

Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Na optužbe oporbe da se kasni s mjerama i da cijela Europa klizi u lockdown osim Hrvatske, rekao je da Hrvatska nije izolirani otok.

'Mislim da ste dovoljno svjesni da već i samo spominjanje potpunog zatvaranja kreira sve ono negativno s čime se ova Vlada nosi', odgovorio je, dodajući da nije ista situacija u svim zemaljama.

'Oporba je vapila da izbori budu sad. Mislim da je tako bilo. Možda i ovo što mi radimo ima neku glavu i rep', rekao je.

'Nitko nije svjesniji od nas koliko je situacija ozbiljna. Poduzimamo korake i apeliramo na odgovornost svih', poručio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!