PREMIJER O GORUĆIM TEMAMA

Plenković: HDZ i ja osobno spremni smo na izbore u svakom trenutku

23.10.2019 u 20:59

Bionic
Reading

Štrajk u prosvjeti, ulazak u Schengen i aktualnu političku situaciju u Dnevniku HTV-a komentirao je premijer Andrej Plenković

Premijer je za HTV rekao kako je jučerašnju odluku Komisije svojim dolaskom u Hrvatsku došao osobno potvrditi i prenijeti poruku podrške povjerenika za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisa Avramopoulosa.

Zahvalio je ministrima Davoru Božinoviću i Draženu Bošnjakoviću te svim službama i djelatnicima MUP-a i hrvatskog pravosuđa koji su imali značajnu ulogu kako bi Komisija konstatirala da je Hrvatska ispunila kriterije.

'Vjerujem da ćemo u idućim diplomatskim kontaktima državama članicama pojasniti postignuća. Moramo raditi na tome da postignemo konsenzus. Slijedi hrvatsko predsjedanje EU-om i nije običaj da taj dosje tada bude na dnevnom redu', rekao je Plenković koji nije htio spekulirati o datumu ulaska Hrvatske u Schengen.

Slučajevi Rumunjske i Bugarske su različiti, istaknuo je.

Andrej Plenković o Schengenu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Te su dvije zemlje ugovorom o pristupanju EU-u pristale na poseban Mehanizam suradnje i verifikacije preuzetih obveza, a mi takav mehanizam nemamo. Sad je loptica na Vijeću. Mi ćemo raditi našu dionicu', rekao je.

Vezano za štrajk prosvjetara i na pitanje je li povećanje osnovice za šest posto njegova konačna ponuda Plenković je kazao kako Vlada poštuje učitelje, ali da vodi politiku fiskalne konsolidacije i da je ponuda o paketu 2+2+2 kroz temeljni kolektivni ugovor.

Najavio je kako će idući tjedan na Vladi biti odluka o minimalnoj plaći koja će nastaviti s trendom rasta, od 2496 kuna neto, kad su preuzeli odgovornost, preko 3000 kuna, koliko iznosi danas. Nije želio otkriti koliko će porasti.

Vodit će računa o onima koji imaju najmanje plaće, ali i da poslodavci koji imaju takve zaposlene ne dođu u problem. 'Naša ponuda prosvjetarima je na stolu i korektna je. I dalje mislim da nema nikakvog razloga za štrajk. Žao mi je zbog toga. To da su koeficijenti nepravedni i nelogični u mnogim segmentima, to je točno. U sustavu obrazovanja ima 90.000 zaposlenih, to su jako velika sredstva. Zato smo otišli korak nazad u sustavu PDV-a, on ostaje na 25 posto', rekao je Plenković i ponovio da je u njegovom mandatu plaća zaposlenicima u državnom i javnom sektoru samo povećanjem osnovice porasla 18 posto.

'Brinemo da naša fiskalna konsolidacija i gospodarski trendovi budu takvi da nam omoguće bolji rejting. Apeliram na sindikate, a posebno na učitelje i profesore na razuman pristup. Angažirat ćemo, ako treba, i vanjske konzultante da bismo obavili posao kojeg 20 godina nitko nije uspio pravedno i kvalitetno napraviti. Pritom ćemo staviti naglasak adekvatnu valorizaciju rada i aspekt produktivnosti. Moramo honorirati one koji su dobri', rekao je Plenković uz poruku da je Vlada otvorena za dijalog.  

' Mi smo ušli u četvrtu godinu rada Vlade. Normalno je da svi politički akteri traže svoju vidljivost. To poštujem. Ali HDZ ima odgovornost za širu sliku. Držimo koaliciju da bi Hrvatska išla u dobrom smjeru - za manju polarizaciju, manje podjele u društvu, više uključivosti, procesuiranje ratnih zločina, demografsku revitalizaciju, gospodarski rast, nikad veću zaposlenost i nikad manju nezaposlenost. O svim tim postignućima jako se malo govori u medijima. Radimo s partnerima na proračunu i poreznoj reformi. Ako se možemo dogovoriti - idemo dalje. Ako ne postoji dogovor - HDZ je spreman na izbore u svakom trenutku i ja osobno', rekao je. 

U zadnjoj godini mandata Vlada će, poručio je, prioritetno raditi na boljoj apsorpciji europskih sredstava, povećanju ulaganja, mobilizaciji 110 milijardi kuna koje imaju mirovinski fondovi, aktivaciji tržišta kapitala.