HREJTING

Što o štrajku misle građani i koliko bi ih nastavnicima i učiteljima dalo povišice?

22.10.2019 u 19:59

Bionic
Reading

Štrajk u školama, koji je počeo 10. listopada, u potpunosti podržava 51,2 posto građana, dok ga uglavnom podržava njih 21,5 posto, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja HRejting objavljeno u večerašnjem Dnevniku HTV-a

Štrajk, s druge strane, nikako ne podržava 17,3 posto ispitanih, a 6,5 posto ga uglavnom ne podržava. Ne zna ili nema definiran odnos 3,6 posto njih, navodi istraživanje HTV-a.

Nakon što je štrajk počeo 10. listopada, premijer Andrej Plenković 16. listopada u Saboru najavio je povećanje plaća svim zaposlenim u javnim i državnim službama.

Razlozi onih koji podržavaju štrajk:

Dvije trećine ispitanih smatra da su nastavnici premalo plaćeni za odgovoran posao (65,5 posto), a 19,3 posto u njemu vidi borbu za dostojanstvo nastavnika.

Ispitivanje je pokazalo da 6,3 posto smatra da ova Vlada, kao ni prethodne, nije fer prema nastavnicima, a njih 3,2 posto veće plaće vide i kao zalog za bolje obrazovanje djece.

Razlozi onih koji ne podržavaju štrajk:

Da su nastavnici dobro plaćeni za to koliko rade preko godine i ljeti smatra 36,1 posto, a 18,1 posto vjeruje da bi probijanje plaća nastavnika izazvalo lančanu reakciju za cijeli javni sektor.

Da su nastavnici dobro plaćeni s obzirom na to kakve rezultate postižu smatra 14,1 posto od onih koji ne podržavaju štrajk, a 7 posto njih smatra da zbog štrajka najviše ispaštaju djeca.

  • +21
Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Na pitanje koje je pravo važnije, ono nastavnika na štrajk ili pak djece na obrazovanje, 50,4 posto ispitanih misli da je važnije pravo učenika, dok 41,3 posto njih vjeruje da se ta dva prava ne isključuju. Samo 5,2 posto ispitanika misli da je važnije pravo nastavnika na štrajk, a 3,1 posto ne zna ili se ne može odlučiti.

Građane se pitalo i kome bi od javnih i državnih službenika i zaposlenika povećali plaće. Njih 89,8 posto plaće bi povećalo medicinskim sestrama i tehničarima. Slijede nastavnici i učitelji kojima bi veće plaće dalo 71,9 posto, socijalnim radnicima 63,9 posto, policajcima 62,6 posto i vojnicima bi povišicu dalo njih 59,9 posto.

Da bolja primanja trebaju imati radnici u kulturi smatra 51,4 posto ispitanika, pravosudni policajci 48,3 posto, a carinici - njih 30,7 posto. Najmanje ih smatra da bi veće plaće trebali imati zaposleni u državnoj upravi, njih 13 posto, te suci kojima bi veće plaće dalo samo 9,5 posto anketiranih.

Anketu je za HRT provela agencija Promocija Plus na uzorku od 1400 ispitanika, uz statističku pogrešku od plus/minus 2,62 posto i razinu pouzdanosti 95 posto. Ispitivanje je provedeno od 14. do 18. listopada.