SJEDNICA VLADE

Plenković o protjerivanju diplomata iz Srbije: Reagirali smo jedino primjereno

23.11.2023 u 12:55

Bionic
Reading

Na dnevnom redu sjednice Vlade RH u četvrtak je prijedlog Zakona o inkluzivnom dodatku te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o doplatku za djecu, kojima će se, prema najavama iz Vlade, omogućiti veća izdvajanja za osobe s invaliditetom, kao i za roditeljske potpore

Vlada će donijeti i dva programa potpore zbog izbijanja afričke svinjske kuge – Program potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge te Program potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge.

Sjednica hrvatske Vlade Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

Prije početka sjednice Vlade Andrej Plenković se osvrnuo na prijedlog proračuna za iduću godinu, za koji je kazao da je ambiciozan i sadrži socijalnu komponentu. Očekuje rast BDP-a od 2,4 posto i smanjenje udjela duga u BDP-u. Ove godine bit ćemo na 64 posto, a iduće godine idemo prema 55 posto, kazao je Plenković.

Zadovoljan je time što su građani pokazali veliko povjerenje u državne financije. Nakon narodnih obveznica, građani su više od očekivanja ulagali i u trezorske zapise. 'Očekivano je bilo 440 milijuna, a uplaćeno je 970 milijuna eura', kazao je premijer.

Rekao je i da su prošli tjedan imali veliki sastanak na kojem su raspravljeni svi veliki europski problemi. U Zagreb su stigli predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, talijanska premijerka Giorgia Meloni, poljski premijer Mateusz Morawiecki, slovački premijer Robert Fico i malteški premijer Robert Abela.

Također, Hrvatska je preuzela i treći Rafale, prvi jednosjed.

'Nastavljaju se pripreme za prihvat prvih šest Rafalea do ožujka iduće godine', kazao je premijer.

'Imali smo i situaciju oko protjerivanja hrvatskog diplomata iz Beograda. Odmah smo reagirali po načelu reciprociteta. Reagirali smo jedino primjereno kako se može u takvoj situaciji, bez obzira na predizbornu atmosferu u Srbiji. Ovakvi potezi ne pridonose uspostavi povjerenja između dvije države', kazao je premijer.

Plenković kaže i da su velika sredstva uložena u učenike i uvođenje besplatnih obroka. Širi se i broj djece koja će imati pravo na doplatak, a proračunska sredstva za tu namjenu povećana su za 90 milijuna eura.

Danas su, kako je istaknuo, otvoreni radovi na plinovodu Zlobin-Bosiljevo. 'Velika investicija iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a tamo smo bili ministar Filipović i ja. Riječ je o 58 kilometara između Zlobina i Bosiljeva za veću mogućnost protoka plina, ali isto tako gradimo infrastrukturu koja se sutra može koristiti za vodik', rekao je.