posmrtni ostaci

Plenković: Grad Zagreb treba se očitovati o slučaju na KB Sveti Duh

28.04.2023 u 14:27

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u petak je izjavio kako od zagrebačkih gradskih vlasti, stranke Možemo! te ravnateljice bolnice očekuje da se očituju i odgovore na pitanja vezana uz način zbrinjavanja posmrtnih ostataka u Zavodu za patologiju KB "Sveti Duh", ocijenivši ga neprimjerenim

Novinari su premijera u Opatiji pitali za komentar stanja u zdravstvu s obzirom na slučaj u sisačkoj bolnici, gdje su dvije pacijentice starije životne dobi nakratko bile zajedno u jednom krevetu, te na situaciju u zagrebačkoj bolnici i neodgovarajućem zbrinjavanje posmrtnih ostataka.

Vezano uz situaciju na Sv. Duhu, rekao je kako je to pitanje za Grad. "To je pitanje za grad Zagreb, to je gradska bolnica, i za Možemo!, neka su oni očituju i odgovore na to pitanje. Mislim da to isto nije u redu, s obzirom na podatke koji su izneseni", rekao je. Od Ministarstva zdravstva očekuje, dodao je, da od ravnateljice bolnice zatraži izvješće i da se "te stvari što prije riješe i saniraju". Govoreći o sisačkom slučaju, Plenković je rekao kako će "onaj koji je napravio to da dvije pacijentice završe u jednom krevetu sigurno za to odgovarati".

"Ne vidim da je to bila neka smislena politika ravnatelja ili nekog voditelja odjela ili službe, ne znam kako se to dogodilo, nije se smjelo dogoditi", dodao je.

Veliko uzbuđenje među strankama

"Ja mislim da su ova dva slučaja zaista iznimke, ja se nadam da su iznimke", rekao je te istaknuo ulaganja države u zdravstvo. "Toliko je investicija u zdravstvo napravljeno u proteklo vrijeme da je to nevjerojatno", rekao je. Govoreći o izmjenama Zakona o izbornim jedinicama, premjer je rekao kako vidi "veliko uzbuđenje među političkim strankama" te svi o tome govore, "kao da su izbori sutra". "Do izbora ima više od godinu dana, prema tome imamo dovoljno vremena", dodao je.

Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

U zakonu će, rekao je, doći će do modifikacija postojećeg sustava tako da će "specifična težina svakog izabranog zastupnika u Saboru imati iza sebe jednak broj birača, plus-minus 5 posto". Parlamentarni izbori, odgovorio je na pitanje novinara, "sto posto" neće biti ove godine, ali nije konkretno odgovorio hoće li se možda parlamentarni i izbori za Europski parlament iduće godine održati zajedno, o čemu se spekulira u javnosti. "Ne znam što se spominje", rekao je.

Novinari su ga pitali i za slučaj lažnih covid testova, o čemu je izvijestio 24 sata, navodeći da je riječ o Filipu Mihaliću, sinu bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika, na što je premijer odgovorio da o slučaju nema saznanja te se potom osvrnuo na to što novinari ističu da je riječ o nekom iz HDZ-a.

Kompleks zbog HDZ-ovih 31 posto

"Ne znam. Ovdje u Rijeci bio je 'slučaj sortirnica', gdje je SDP-ov član iz Međimurja, gdje je cijela SDP-ova struktura gradske organizacije, nigdje nisam čuo formulaciju 'SDP-ov sin, SDP-ova pročelnica'. O ovome ne znam ništa", rekao je. A to stalno ubacivanje, dodao je premijer i šef HDZ-a, da je neko baš uvijek HDZ-ov, a kad nije onda je 'neki poduzetnik', 'neki pročelnik', to već lagano doživljavam kao jedan kompleks nakon anketa koje pokazuju da HDZ ima potporu od 31 posto.

"Pa su se sad svi ušušurali da odmah nešto prilijepe nekom iz HDZ-a. To postaje prozirno i moram priznati – smiješno", ustvrdio je Plenković. Ocijenio je pritom kako je popularnost HDZ-a od 31 posto, nakon sedam godina mandata, "doista dobra". Novinari su ga pitali i radi li DORH i glavna državna odvjetnica dobro svoj posao, a premijer je kazao kako oni svoj posao rade sukladno zakonu te ocijenio "da je previše uzbuđenja u hrvatskoj oporbi" i ponovno naglasio da HDZ ne utječe na rad DORH-a i Uskoka.

"Mislim da mi ne moramo nešto posebno dokazivati o tome koliko insistiramo na neovisnosti pravosudnih tijela, osobito na neovisnom i nepristranom radu DORH-a i Uskoka. U konačnici - nije možda na meni da radim taj marketing - ako pogledate sve slučajeve u našem mandatu onda bi samo slijepac mogao tvrditi da HDZ ima nekakav upliv na rad DORH-a, ili ne daj bože da utječe na neke procese", rekao je. Takve teze nazvao je smiješnima rekavši kako konkretni slučajevi, rad na "visokoprofilnim slučajevima", dokazuju da je DORH neovisan.

"Prema tome, oporba je valjda zatečena činjenicom da je HDZ za to da se održi sjednica odbora za pravosuđe na kojem bi državna odvjetnica pojasnila okolnosti ostavke bivše ravnateljica Uskoka, pa sad ne znaju što će", zaključio je.