nedjeljom u 2

Stanković: Zašto smo postali druga najsiromašnija zemlja u EU? Plenković: Nije istina, mi smo postali bogatiji

14.06.2020 u 14:00

Bionic
Reading

Andrej Plenković (HDZ), hrvatski premijer, koji će se na izborima 5. srpnja boriti za reizbor, gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 kod voditelja i urednika Aleksandra Stankovića. Plenković je u emisiji osudio protusrpske grafite koji su se pojavili u Zagrebu, kazao da smo postali bogatiji nakon četiri godine njegova mandata i Miroslava Škoru nazvao eksperimentom

Na početku emisije Plenković je izbjegao odgovoriti godi li mu kompliment Milorada Pupovca koji mu je dao prije četiri godine kada je rekao da se takvi političari plaćaju suhim zlatom. Za Pupovcu je kazao da je konzistentan političar koji predstavlja srpsku političku zajednicu. Na pitanje je li dobro surađivao s Pupovcem u vladi Plenković je kazao da je dobro surađivao sa svim partnerima u vladi, no izbjegao je konkretnije odgovoriti o njegovu radu.

Najstrože je osudio grafite koji su se protiv Srba pojavili u Zagrebu te smatra da ih treba kazniti. Kazao je da je moguće da su grafiti i dio orkestracije uoči predizborne kampanje.

'Sigurno sam jedan od onih koji je u svom mandatu i političkom angažmanu najviše učinio za dijalog, smanjenje tenzija, obljenje uglova u hrvatskom društvu i to ću nastaviti i dalje. Ovakve stvari su nedopustive i mislim da oni koji to rade, ne znam za kime se povode i za čiji račun rade, trebalo bi i o tome razmisliti, istaknuo je.

Na prozivke iz Srpskog nacionalnog vijeća da se porast nasilja događa zbog benevolentnog odnosa prema NDH i ozakonjivanju pozdrava ZDS, Plenković je rekao kako to nije točno.

'Uvijek smo jasno osuđivali takve stvari, ali teško je Vladi kontrolirati pojedince i ljude koji u tome nalaze smisao. Mi smo jasno osudili sve oblike govora mržnje', rekao je Plenković.

Na upit da je tek jedna žena nositeljica liste u HDZ-u Plenković je kazao da je razlika između nositelja i onih koji su na listama.

'Nema nikakvog razloga da nositelji lista budu birani po ključu, ukupan broj žena se bira po ključu', naveo je Plenković.

Govoreći o izbornom programu HDZ-a, Plenković je rekao da se radi o programu za drugo poluvrijeme, spomenuvši uspjehe Vlade u prvom mandatu.

'Program koji smo predstavili zove se Sigurna Hrvatska. Ako želite zdravlje, gospodarski rast, onda je to odabir sigurne Hrvatske. Razlika između eksperimenta poput Miroslava Škore jer on je eksperiment i onih koji nemaju iskustva u upravljanju poput Davora Bernardića, onda smo mi sigurni smjer', kazao je Plenković.

Upitan zašto bi im građani vjerovali, ako nisu ispunili sva obećanja od prije četiri godine kazao je da je Hrvatska u mandatu ove Vlade ima zaposlenih koliko je zadnji put imala 1990. godine.

Urednika emisije Aleksandra Stankovića zanimalo je što je s otkupom INA-e koje je jedno od neispunjenih obećanja. Plenković je kazao da imaju procjenu vrijednosti INA-e i da su korištene sve metodologije i da je to dobar temelj za daljnje razgovore.

Razgovor s Plenkovićem dva puta je prekidan kako bi se podsjetilo što sve Vlada u zadnje četiri godine nije ispunila, a obećala je.

'Ako mi obećamo 180 tisuća radnih mjesta, a ispunili smo 123 tisuće o čemu govorimo onda? Možda nam je falilo još tih 57.000 radnih mjesta, ali zato i kažem da je drugo poluvrijeme pred nama. Što se tiče PDV-a promijenili smo zakon i spustili smo ga na 24 posto. On je trebao stupiti na snagu. Zadržali smo ga na 25 posto u trenu kad smo trebali izabrati između smanjenja stope i isplate plaća prosvjeti i slično, odlučili smo se ipak ostati na 25 posto i isplatiti plaće', kazao je Plenković.

Dodao je da je ova Vlada porezno rasteretila građane te da su rasle plaće.

'U novom mandatu idemo PDV na svu hranu 13 posto', kazao je Plenković.

Upitan zašto je Hrvatska za mandata njegove Vlade zacementirala mjesto kao druga najsiromašnija zemlja EU po BDP-u po glavi stanovnika kazao je da smo za razliku od drugih članica EU u nju ušla zadnja i da smo imali rat što druge zemlje nisu.

'Mađarskoj i Poljskoj europski novac je stizao od 1989. godine', kazao je Plenković.

Naveo je da za razliku od brojeva Milanovićeve vlade koja je zadužila Hrvatsku njegova Vlada je imala zdravi rast.

'Mi smo ulogu države osnažili boljim i jačim položajem u Europskoj uniji. Mi ovakav položaj nikad nismo imali', naveo je Plenković.

Stanković je inzistirao na pitanju zašto smo postali druga najsiromašnija država, a Plenković je ustvrdio da to nije istina.

'Mi smo postali bogatiji', odgovorio je, a Stanković je upitao gdje se to vidi na što je premijer rekao 'na vašoj plaći',

Ali u usporedbi s onim kako je bilo?, uporan je bio Stanković na što je Plenković rekao da nisu David Copperfield.

'Kriva vam je teza', kazao je Plenković.

Upitan je li u jeku afere 'Hotmail' razmišljao o ostavci Plenković je decidirano odgovorio negativno jer je Stanković ustvrdio da je takvu informaciju dobio iz kruga bliskog premijeru.

Na upit o suradnji s Milanom Bandićem kazao je da je formirana parlamentarna većina koja je donijela rezultate koje imaju. Istaknuo je da je saborski mandat neprenosiv.

Za suradnju u Zagrebu je kazao da je grad morao funkcionirati. 'Radili smo za dobrobit grada i to ćemo raditi i u budućnosti', naveo je Plenković.

'Nema četvrte industrijske revolucije bez ulaganja u znanost', naveo je Plenković o reformi obrazovanja. Žao mu je što nije imao više vremena za socijalni dijalog te što nisu uspjeli isključiti krajnje pojave u društvu.

Stanković je pitao Plenkovića je li preteška školska torba koju noše prvoškolci. 'Lakša je nego što je bila prije, sigurno. Poanta digitalizacije je da učimo što više pomoću tehničkih pomagala', rekao je Plenković. Naveo je i da Boris Jokić nikad nije bio u kombinacijama da postane ministar u njegovoj vladi.

Na pitanje s kim nikako nakon izbora neće koalirati odgovorio je: 'U zadnje četiri godine doživio sam da vam neki ljudi stave neki papir na stol, kao predsjedniku najveće stranke u Hrvatskoj, i da će vam dati potporu ako date potpis da s tima i tima nećete. E, toga nema, to bacamo sa stola, to mičemo. Takve ucjene isključivost ne prihvaćamo.

Upitan kada mu je u protekle četiri godine bilo najteže, Plenković je odgovorio da je u početku to bila nedovoljna kohezija unutar stranke koju su kasnije ostvarili na unutarstranačkim izborima.

'Kada imate problema, ponekad i u najužem krugu, onda nije lako funkcionirati, ali mi je, isto tako, žao da nismo više učinili na toleranciji u hrvatskom društvu i uključivosti,', dodao je.

Smatra da je to potrebno učiniti te da zemlja koja je riješila svoja nacionalna pitanja 2020. za to ima dovoljno snage.

'Mislim da imamo dovoljno snage, pogotovo kao pobjednici u Domovinskom ratu, a to je da pružimo ruku. Ako sam nešto upamtio od predsjednika Tuđmana to je govor u Vukovaru 1997. gdje je rekao - moramo pokazati širinu. To je ono što me vodi, to je taj HDZ na Tuđmanovu tragu a ne tamo gdje su ga neki drugi htjeli staviti', zaključio je Plenković.