nastavlja se prepucavanje

Plenković ga je jučer spomenuo na sjednici Vlade. Evo što mu odgovara primorsko-goranski župan Zlatko Komadina

19.02.2021 u 13:08

Bionic
Reading

Govoreći jučer na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković spomenuo je i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu. SDP-ov župan čuo je da ga se proziva pa se oglasio na Facebooku

Plenković je jučer Komadinu spomenuo, govoreći o projektima u Primorsko-goranskoj županiji. Plenković je pritom ministra prometa Olega Butkovića 'zadužio' da primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini 'pojasni' što sve vlada čini za Primorsko-goransku županiju, spomenuvši pritom uz ostalo drugu cijev tunela Učka, LNG terminal, ulaganja u KBC Rijeka itd.

'Kad ministar Butković ode na kavu u kafiće u kojima se diskriminiraju članovi HDZ-a, posebno ministar Beroš i ja, pozovite župana pa mu malo objasnite što sve vlada radi za naše sugrađane u Primorsko-goranskoj županiji. Bit će to blagotvorno i korisno za sve', rekao je premijer.

Komadina se danas oglasio o prozivkama. 'Oleg Butković, kad ćemo na kavu da razgovaramo o investicijama u PGŽ? Može i vikend. Javi, molim te, samo dan ranije', napisao je Komadina na Facebooku.

Trazvice su krenule nakon što je Plenković neke lokalne stožere prozvao za politikantstvo, a pritom je zamjereno primorsko-goranskom stožeru jer su najavili da neće cijepiti AstraZenecom starije od 65 godina.

'Ne može netko sa županijske razine zavoda za javno zdravstvo voditi politiku suprotnoj onoj EU i slati izjave koje odvraćaju od cijepljenja. Takve izjave su štetne. Ne može županijska razina slati zbunjujuće poruke. Ta izjava je katastrofalna', poručio je tada Plenković.

Poruku premijera Olegu Butkoviću treba gledati i u kontekstu neslužbenih informacija o lokalnim izborima. Naime, prema nekim medijskim navodima Plenković je želio da Butković ide u utrku za primorsko-goranskog župana, no Butković je to odbio.

Odmah je stigao odgovor Komadine. 'Evidentno je da je problem cijepljenja potaknuo Plenković. Razumijem Plenkovića da mu nije lako, ali prijetiti da će oduzeti pravo zavodima da budu regionalni, provodi diktat nad stručnim mišljenjima. Ne stanuje sva pamet u Banskim dvorima, gdje god su medicinski fakulteti postoje stručnjaci, a ovo što se dogodilo je posljedica kašnjenja protokola o redoslijedu cijepljenja', kazao je Komadina.

Plenković je tu izjavu komadine ocijenio smiješnom i još jednom ponovio da ako netko na županijskoj razini izjavi da ne preporučuje cjepivo AstraZenece ljudima starijima od 65 godina, da je 'suprotno stavu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Europske agencije za lijekove (EMA) i suprotno stavu Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Ministarstva zdravstva, u konačnici Stožera civilne zaštite i Vlade'.

Ustvrdio je kako je takva poruka neodgovorna, što pak ne znači, kako je rekao Komadina, 'da sva pamet stanuje u Banskim dvorima' niti da je 'netko nervozan' nego obrnuto - ukazujemo na vid komunikacije koji zbunjuje ljude, unosi nemir i donosi ljudima dvojbe o tomu trebaju li se cijepiti ili ne spomenutim cjepivom.