sastanak u bruxellesu

[VIDEO] Plenković: Europsko vijeće po prvi puta je jasno izrazilo spremnost da BiH dodijeli status kandidata

23.06.2022 u 21:38

Bionic
Reading

Čelnici država članica EU-a donijeli su u četvrtak u Bruxellesu povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji. Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije

'Prvo odlučili smo Ukrajini dati status kandidata, smatram da je to odlično. To je nešto što sam ja u ime cijele Vlade nastojao poručiti cijelo vrijeme, zagovarao da se to učini, to je jedini logičan odabir u ovim okolnostima. To je važna poruka solidarnosti ukrajinskom vodstvu. Ista takva odluka donesena je i za Moldaviju. Gruziji je izražena spremnost za davanje statusa kandidata sukladno odluci EK', kazao je Plenković.

'Imali smo veliku raspravu o zemljama jugoistoka Europe. Nas nekoliko, a ja moram reći da je Hrvatska bila najveći zagovornik smo uspjeli napraviti formulaciju gdje je Europsko vijeće po prvi puta ovako jasno izrazilo spremnost da BiH dodijeli status kandidata, a za to je potrebno da nas EK izvijesti o onim najbitnijim reformama koje su sadržane u zaključcima Vijeća. To je 14 točaka, a iz njih se treba izvući ono što je najvažnije', rekao je premijer.

Plenković: Europsko vijeće po prvi puta je jasno izrazilo spremnost da BiH dodijeli status kandidata Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EU

'Za nas je to posebno važno, BiH je naša susjedna država, pola milijuna Hrvata živi u BiH, želimo da i ona uhvati korak s drugima zemljama regije ali isto tako s Gruzijom, Ukrajinom i Moldavijom. Bila je jedna vrlo sadržajna rasprava. Poruka je liderima da se hitno pristupi reformi Ustava i zakona, kako bi se taj ključni preduvjet za izbore koji su u listopadu mogao dovršiti na najbolji mogući način. Gledajući sve okolnosti, ovo je jedan veliki signal pozitivan prema nama susjednoj zemlji', kazao je, prenosi Večernji list, premijer Andrej Plenković.

Plenković o BiH Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EU

'Hrvati su ti u BiH koji podupiru put prema EU. U političkom smislu treba sa angažirati da se pripreme za izbore i da Hrvati izaberu svoje zastupnike', kazao je Plenković.