U JEKU RUSKE AGRESIJE

Povijesni trenutak: Europska unija odobrila Ukrajini i Moldaviji status kandidata

23.06.2022 u 20:43

Bionic
Reading

Čelnici država članica EU-a donijeli su u četvrtak u Bruxellesu povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji. “Europsko vijeće je upravo odlučilo dodijeliti kandidatski status Ukrajini i Moldaviji. Povijesni trenutak, današnji dan označava ključni korak na vašem putu prema EU-u”, poručio je preko Twittera predsjednik Europskog vijeća Charles Michel

Michel je također objavio da su čelnici “priznali europsku perspektivu Gruzije i spremnost da joj dodijele kandidatski status kada riješi preostale prioritete”.

Dvadesetsedmorica su odluku donijela na redovitom sastanku na vrhu, a ranije u četvrtak za tu su odluku glasali i zastupnici Europskog parlamenta.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvom 28. veljače, četvrtog dana ruske invazije, nakon čega su to 3. ožujka zatražile i Ukrajina i Gruzija.

Europska komisija je prošli tjedan objavila mišljenje o ta tri zahtjeva i preporučila Vijeću EU-a da potvrdi njihovu perspektivu. Ta odluka donosi se i uz suglasnost Europskog parlamenta.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku.

'To je jedinstven i povijesni trenutak u odnosima Ukrajine i Europske unije. Zahvalni smo Charlesu Michelu, Ursuli von der Leyen i čelnicima EU-a na potpori. Budućnost Ukrajine je u EU', naveo je Zelenski.

Oglasio se i šef europske diplomacije Josep Borrell.

'Ukrajina će pobijediti. Europa će pobijediti. Narod Ukrajine pripada europskoj obitelji. A budućnost Ukrajine je u EU. Zajedno stojimo u obrani mira', poručio je Borrell, zajedno s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

'Današnji dan početka je dugog putovanja koje ćemo prijeći zajedno', rekao je Kuleba u kratkoj videoporuci.

Kijev i Kišinjev spremni na reforme, čelnici EU-a čestitaju

Povijesnu odluku Bruxellesa pozdravljaju Kijev i Kišinjev te ističu da su spremni na reforme. Čestitaju im čelnici Europske unije, a predsjednik Francuske, trenutačne predsjedateljice Unije naziva odluku "snažnim signalom" Rusiji.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal smatra da je današnji povijesni dan "nova etapa u europskoj arhitekturi". "Službeni status kandidata za EU znači nove reforme, približavanje u svim sektorima gospodarstva i proces cjelovitog ulaska na tržište EU-a".

Moldavija

Moldavska predsjednica Maia Sandu u četvrtak je kazala da je potez EU kojim je dodijelila njezinoj državi status kandidata obilježio povijesni dan.

"Pred nama je težak put, koji će zahtijevati puno rada i truda", dodala je Sandu u obajvi na Facebooku. Članstvo u EU donijet će dobrobit, više prilika i više reda toj maloj državi koja se nalazi između Ukrajine i Rumunjske, rekla je.

Gruzija

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili izjavila je da je njezina zemlja spremna poduzeti potrebne mjere kako bi dobila status kandidata za članstvo u EU koji joj čelnici nisu dodijelili dok ne provede nove reforme-.

"Spremni smo odlučno raditi idućih mjeseci da bismo dobili kandidatski status", objavila je Zurabišvili na Twitteru pošto je Bruxelles obećao Tbilisiju europsku perspektivu.

Europska komisija

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak je kazala da je uvjerena da će Ukrajina i Moldavija što je brže moguće provesti potrebne reforme.

"Ništa nije moglo dati više nade građanima Ukrajine, Moldavije i Gruzije u ovim teškim vremenima", kazala je novinarima na rubu samita EU u Bruxellesu, pošto su čelnici zemalja članica EU-a objema državama dodijelili status kandidata za ulazak u EU.

Von der Leyen je dodala da je pred kandidatkinjama još puno posla.

"Duboko sam uvjerena da nas odluka koju smo danas donijeli čini jačima. Ukrajina, Moldavija i Gruzija bit će jače suočene s ruskom agresijom."

"To ojačava i Europsku uniju jer ponovno svijetu pokazuje da je Europska unija ujedinjena i snažna pred vanjskim prijetnjama".

Francuska i Njemačka

Status kandidata za Europsku uniju dodijeljen Ukrajini i Moldaviji "vrlo je snažan signal prema Rusiji", ocijenio je francuski predsjednik Emmanuel Macron. Kao predsjednik zemlje koja do kraja lipnja predsjeda Europskim vijećem Macron je na samitu u Bruxellesu pozdravio "političku gestu" Europe koja je "snažna i ujedinjena".

Drugi čelnici Unije na Twitteru su čestitali dvjema zemljama na formalnom stjecanju statusu kadnidata

"27 puta da!" napisao je njemački kancelar Olaf Scholz o jednoglasnog podršci Dvadesetsedmorice. "To je dobra suradnja u europskoj obitelji", dodao je Scholz.

Estonska premijerka Kaja Kallas napisala je da se "povijest ispisuje". Odluka "potrvrđuje ispravnu poziciju Ukrajine u Europi. Oni se bore za slobode i vrijednosti na kojima je utemeljen EU"

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis nazvao je odluku "povijesnim dostignućem" u poruci objavljenoj na Twitteru.