NAKON SJEDNICE U HDZ-U

Plenković: Držimo konzistentnu liniju i nje se trebaju držati i naši zastupnici

08.11.2019 u 21:59

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u petak, nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, da je stranka pokazala jedinstvo i potporu za smjer u kojem idu i Vlada i HDZ te dodao da u stranci stalno drže konzistentnu liniju

"Stranka je danas u vrlo otvorenoj raspravi o nizu aktualnih tema pokazala jedinstvo, potporu - i smjeru Vlade i smjeru stranke, a naravno i društva i države koju vodimo", rekao je Plenković.

Istaknuo je da su na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a raspravili niz aktualnih tema, osobito aktivnosti koje su bile u Saboru i Vladi te da, uz ostalo, postoji i jednoglasna potpora Zakonu o blagdanima.

Tvrdi da nije bilo rasprave o amandmanima koje je bio predložio pa povukao Odbor za ratne veterane, kojemu je na čelu Josip Đakić, uključujući i onaj po kojem bi državni praznik Dan antifašističke borbe, 22. lipnja postao spomendan i radni dan.

"Mislim da je tu najvažnije istaknuti da postoje određena načela i vrijednosti koje su temelj djelovanja HDZ-a, povremeno je dobro na njih podsjetiti i nekim jasnim porukama koje sam kazao jučer - da trebamo voditi računa i o vrijednostima antifašizma", rekao je Plenković.

Franjo Tuđman uvrstio je 22. lipnja, s porukom pomirdbe, u kalendar blagdana

Dodao je da antifašizam nije isto što i zločini koji su se zbivali u vrijeme komunizma "i te dvije stvari treba razlikovati i podsjetiti da je taj datum u kalendar blagdana uvrstio Franjo Tuđman s vrlo jasnom i ključnom porukom i okupljanja i pomirdbe".

"Tu nemamo nikakvih dilema i svi smo ponovno ponovili punu privrženost takvoj politici i stavu", istaknuo je Plenković.

Rekao je i da su i Đakić i potpredsjednik HDZ-a Milijan Brkić pojasnili svoje ponašanje i stavove na Odboru na veterane. Brkić, kaže, nije ni bio u tom trenutku na sjednici Odbora za veterane, a Đakić je, kad je još jednom razmotrio stvari, kao predsjednik Odbora komunicirao dao da se povuče prijedlog.

Na pitanje što ako će Stevo Culej glasati protiv prijedloga Zakona o blagdanima u Saboru, Plenković je odgovorio da je stranka tu vrlo jasna.

  • +15
Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

"Cijeli zakon je predstavljen od strane ministra uprave na našem zadnjem sastanku koji je bio prije oko mjesec dana, prije javnog savjetovanja, prije nego je došao na Vladu, prije nego je upućen u Sabor i tada je bila rasprava i jedinstvena potpora. Stalno držimo konzistentnu liniju i te konzistentne linije i stavova i prijedloga zakona trebaju se držati naši saborski zastupnici", naglasio je.

Bez rasprave o Vučiću i kongresu EPP-a

Na pitanje hoće li biti sankcija, rekao je da se razgovaralo o tome da ljudi moraju shvatiti da postoje određena pravila igre u stranci. "Ono što je točno ,dakle, da se svi stavovi iznose, sva mišljenja saslušaju, a onda se donese određeni stav, formulira se određena politika i nju treba slijediti", istaknuo je.

Plenković je ponovio kako je neprihvatljivo podizanje spomenika u novosadskom kompleksu srbijanske vojske generalu bivše JNA Mladenu Bratiću koji je predvodio napad postrojbi bivše Jugoslavenske narodne armije na Vukovar.

"Postoje određena pitanja koja trebamo rješavati, određena pitanja koja će uvijek u odnosima između Hrvatske i Srbije izazivati tenzije. Mi smatramo da je ovaj potez loš i neprimjeren i tu smo jasni i čvrsti. Vidjet ćemo kakva će biti daljnja komentiranja ove teme", rekao je.

Dodao je da nije bilo rasprave o tome da se srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću uskrati dobrodošlica na Kongres EPP-a u Zagrebu.