premijer objasnio

Plenković: Dopis DORH-u da ih upoznamo s nečim što oni možda nemaju, ne radi se o pritisku

15.03.2024 u 14:11

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak da dopis predstojnika njegova ureda Državnom odvjetništvu (DORH) oko istrage koju provodi Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), nije bio pritisak, nego je vladina namjera bila DORH upoznati s nečim što možda nemaju

“Smatrali (smo) kao odgovorna i ozbiljna vlada kojoj se to u javnom prostoru nekako nameće kao nekakvo spočitavanje, da bi bilo dobro da one koji su, po našem razumnom zaključivanju, institucija koja bi nešto o tome trebala znati, da bude s tim upoznata, ali ne na način da daje sugestije ili da nalaže postupanje, nego da im prezentiramo ono što oni možda nemaju”, rekao je Plenković u Osijeku.

Plenković je ranije ponavljao da istraga postpotresnih 3D snimanja nije u nadležnosti EPPO-a i javno prozivao DORH da je to u njihovoj nadležnosti, a Uskok je početkom tjedna od EPPO-a zatražio dokumentaciju o njihovoj istrazi nakon dopisa iz vladinog ureda.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Plenković je istaknuo da dopis predstojnika njegova ureda Zvonimira Frke Petešića Državnom odvjetništvu nije bio pritisak.

Plenković je istaknuo da vlada time nije davala nikakve upute DORH-u, poručivši da im je, u prvom redu, u interesu provjeriti je li u slučaju 3D postpotresnih snimanja nastala šteta za financijske interese EU-a.

Osvrnuo i na jučer izglasani Zakon o kaznenom postupku, kojim se s jedne strane postrožuju prava za nasilje prema ženama i uvodi novo kazneno djelo femicida, ali i kazneno djelo curenja informacija iz sudskih istraga.

Rekao  je da je uvođenje femicida, kao i povećanje kazni za počinitelje nasilja,  povijesna i revolucionarna izmjena zakona.

Za uvođenje kaznenog djela odavanja informacija iz istraga, zbog kojih je zakon među kritičarima prozvan “Lex AP”, Plenković je rekao da se tom odredbom uskladilo hrvatsko zakonodavstvo s europskim standardima.

“Kad netko stvarno pogleda što piše, dakle apstrahira lažne teze, difamacije, spinanje ili sve kako se to zove i pogleda na supstancu, onda će shvatit da ono što Hrvatska radi, brojne stare, ugledne članice EU-a imaju propisano puno strože", zaključio je Plenković.