prva sjednica u novoj godini

Plenković brzopotezno odradio uvod u sjednicu Vlade, osvrnuo se na predsjedanje Europskom unijom

03.01.2020 u 09:42

Bionic
Reading

Hrvatska je započela s predsjedanjem Europskom unijom, a na to se uvodno na jubilarnoj 200. sjednici Vlade osvrnuo i premijer Andrej Plenković

'To je velika zadaća i odgovornost za cijelu zemlju, a posebno za Vladu. Očekujem da posao koji je složen i zahtjevan obavite na najbolji način na tragu našeg programa i prioriteta koja smo definirali u četiri stupa', kazao je uvodno Plenković ministrima, osvrnuvši se na početak predsjedanja Vijećem EU.

Podsjetio da će se za vrijeme predsjedanja morati baviti i Brexitom, Višegodišnjim financijskim okvirom te lansiranjem konferencije o budućnosti Europe. Na početku novog saborskog zasjedanja, već 15. siječnja, kazao je Plenković, zastupnicima će biti predstavljen program predsjedanja.

'Uz puno dobrih želja, očekujem puno rada i entuzijazma u ispunjenju ove zadaće', kazao je Plenković.

Na sjednici Vlade, među ostalim, prihvaćen prijedlog uredbe o izmjeni i dopuni Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima. Naime, kako je pojasnio ministar financija Zdravko Marić, jedinstveni registar računa ubuduće će morati čuvati i podatke o sefovima fizičkih i pravnih osoba.

Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

'Države članice osiguravaju da informacije koje se čuvaju u centraliziranim mehanizmima budu izravno dostupne nacionalnim financijsko obavještajnim jedinicama odmah i u nefiltriranom obliku. Informacije kojima se mora moći pristupiti i mora ih se moći pretraživati putem centraliziranih mehanizama su i sefovi svih fizičkih i pravnih osoba. Ovim člankom propisuje se kako Jedinstveni registar računa, kao jedinstvena baza podataka, sadrži i podatke o sefovima fizičkih i pravnih osoba, a koje su podaci dostupni Uredu za sprječavanje pranja novca izravno elektroničkim putem i bez naknade', kazao je Marić.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Franka Batelić, Dani Olmo, Zlatko Hasanbegović, Ivan Mrvoš…