sjednica vlade

Plenković: Brodogradilište 3. maj zahvaljujući nama kreće u novi početak

26.09.2019 u 09:25

Bionic
Reading

Prije nego što ode na nekoliko dana u Bruxelles, premijer Andrej Plenković okupio je svoje ministre na još jednoj sjednici Vlade. Uvodno je progovorio o brodogradnji te o svemu što se događalo prošli tjedan

Uvodno se Plenković osvrnuo na posjet Rijeci i brodogradilištu 3. maj. 'Što se tiče nove bolnice na Sušaku, to je velika poruka Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Što se tiče brodogradilišta, dobili smo informaciju da je jučer kompletiran proces i da brodogradilište zahvaljujući našim odlukama kreće u novi početak', poručio je Plenković, dodavši da je to snažan angažman Vlade.

I dalje se traži strateški partner za 3. maj, ali i rješenje za Uljanik, dodao je.

Kazao je da je protekli tjedan obilježen i Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

'Šaljemo snažnu poruku našem avioprijevozniku, to je bitno za turizam', kazao je govoreći o odlukama vezanim uz Croatia Airlines koje je Vlada donijela na prošloj, ali i na ovoj sjednici.

Naime, Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Croatia Airlinesu (CA) 100 milijuna kuna iz proračunske zalihe, u sklopu osiguranja preduvjeta za dokapitalizaciju kroz stabilizaciju poslovanja tvrtke. Riječ je zapravo o provedbi prošlotjedne Vladine odluke, odnosno uplati prvog dijela predujma u korist CA od 250 milijuna kuna za stabilizaciju poslovanja prije dokapitalizacije. Isplata je predviđena u dva obroka - najmanje 100 milijuna kuna u 2019. godini - i na to se odnosi današnja odluka, a preostali iznos do 250 milijuna kuna u 2020. godini.

Na sjednici Vlade RH jedna od tema bio je, između ostaloga, nacrt prijedloga Zakona o Obalnoj straži RH. Kako je pojasnio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, 12 godina nakon donošenja prve verzije zakona potrebno je donijeti novi Zakon o Obalnoj straži.

'Primarna zadaća Obalne straže su nadzor, zaštita suverenih prava i interesa te provedba jurisdikcije RH u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu i otvorenom moru, a u teritorijalnom moru i unutarnjim morskim vodama Republike Hrvatske Obalna straža pruža potporu tijelima državne uprave i drugim državnim tijelima u nadzoru i zaštiti prava i interesa Republike Hrvatske na moru. Cilj Zakona o Obalnoj straži reguliranje je svih pitanja vezanih za funkcioniranje Obalne straže, odnosno određivanje uloge Obalne straže u nadzoru te zaštiti prava i interesa Republike Hrvatske na moru i definiranje poslova Obalne straže i ovlasti ovlaštenih osoba Obalne straže', kazao je Krstičević.

Novina u zakonu je, dodaje, to što se utvrđuju uvjeti za davanje ovlasti ovlaštenim osobama Obalne straže za obavljanje inspekcijskih poslova na moru u pojedinim upravnim područjima. 'To će pridonijeti sigurnosti RH', kazao je Krstičević.

  • +17
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Vlada je prihvatila i pokroviteljstvo nad 25. svehrvatskim sportskim natjecanjem invalida Domovinskog rata koje organizira HVIDR-a ovaj vikend u Makarskoj.

'Prije nego usvojimo ovu točku, da napomenem što smo sve učinili za branitelje. Poduzeli smo niz konkretnih mjera sukladno našem programu, a prva je bila izmjena Zakona o pravima branitelja. Uređena su mirovinska prava, uvedena naknada za nezaposlene branitelje, donesen je Zakon o nestalima, započeli smo s programom preventivnih sistematskih pregleda branitelja, započeli smo s programom palijativne skrbi, stambeno smo zbrinuli više od 1000 članova obitelji poginulih branitelja, započeli smo izgradnju stanova u Dubrovniku i Imotskom', pobrojao je Plenković.

'To su samo glavni naglasci aktivnosti koje je Vlada napravila. Što se tiče politike Vlade prema braniteljima, mislim da smo napravili maksimum, i to jer je to naša politička volja', kazao je.