S ORBANOM NA MALTI

Plenković: Analiza modela za kupnju dionica Ine potrajat će još nekoliko tjedana

29.03.2017 u 18:57

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako će se na susretu Europske pučke stranke na Malti sastati i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom s kojim bi trebao razgovarati o Ini i MOL-u, a trenutačno se radi analiza modela za kupnju dionica Ine

Premijeri Plenković i Orban bi trebali razgovarati o želji MOL-a da proda svoj udio dionica u Ini i hrvatskoj želji da te dionice kupi.

'Ono što u ovoj fazi trenutačno radimo su temeljite analize različitih modela koji bi nas mogli dovesti do tog cilja. Za to će nam trebati još nekoliko tjedana s obzirom na to da se analiza modela radi vrlo temeljitim i stručnim pristupom na način koji bi iduću fazu mogao učiniti korisnom za ostvarenje našeg cilja', rekao je Plenković koji je u službenom posjetu Malti te će na tom otoku sudjelovati i na sastanku Europske pučke stranke.

Što se tiče ukupnih hrvatsko-mađarskih odnosa, Plenković je istaknuo kako su oni kvalitetni i dobri te kako je postignut zajednički dogovor da se pitanje Ine i MOL-a odvoji od njih.

'Mislim da na tome zajedničkim naporima radimo, kao i naši ministri i drugi kontakti naših dviju zemalja', rekao je hrvatski premijer.

Plenković je na Malti govorio i o Brexitu, rekavši da Europska unija želi dogovoriti pregovarački okvir za izlazak Velike Britanije iz Unije do 29. travnja kako bi dvije strane mogle započeti pregovore o Brexitu.

Plenković je u službenom posjetu Malti, pa je razgovarao s predsjednicom Marie-Louise Coleiro Preca i svojim malteškim kolegom Josephom Muscatom, među ostalim i o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

'Želimo dogovoriti pregovarački okvir u tjednima do sastanka Europskog vijeća 29. travnja kako bi Michel Barnier mogao početi pregovore' s Velikom Britanijom o Brexitu, istaknuo je Plenković.

Hrvatska će, kako je rekao, biti najmanje pogođena izlaskom Velike Britanije iz EU-a i u pogledu činjenice da tamo ne živi puno hrvatskih građana, no kako je zaključio, želimo da se sva prava državljana zemalja Unije koji tamo žive i rade osiguraju.

Plenković je sa svojim sugovornicima razgovarao i o bilateralnim odnosima Hrvatske i Malte i jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja.

'Radi se o tri otoka koji su površinom malo veći nego Hvar, a malo manji nego Brač i na kojima živi nešto više od 450 tisuća ljudi. To je i otok koji je na prvoj liniji migracijskog vala na srednjomediteranskoj ruti i to je ono što naše kolege najviše zabrinjava', rekao je Plenković i dodao da Malta zbog toga želi čvrsti i jasni dogovor o migracijskoj politici koji će zaštititi vanjske granice EU i pojačao kvalitetnu suradnju s afričkim zemljama.

Plenković će u četvrtak sudjelovati na sastanku Europske pučke stranke, najjače grupacije unutar Europskog parlamenta koja je iz svojih redova dala i predsjednike parlamenta i komisije i vijeća. Tamo će održati i govor, kao i niz bilateralnih sastanaka.