INTERNET PRODAJOM CARUJU PREVARANTI

Platio 4.000 kn, a laptopu iz Velike Britanije ni traga

30.09.2010 u 16:14

Bionic
Reading

Prevaranti se sve češće služe internetskim oglasnicima s namjerom da na lak način izvuku novac od naivnih kupaca. Prodaju tako nepostojeću tehničku robu, najčešće mobitele, a ima i slučajeva kada kupcima, umjesto nekog naručenog aparata, pouzećem na kućnu adresu stigne zapakirana cigla, pa čak i brodsko sidro. U želji da kupi prijenosno računalo, 48-godišnji Brođanin postao je još samo jedna u nizu žrtava prevara koje se u posljednje vrijeme često događaju pri kupnji putem interneta

Željeno prijenosno računalo muškarac je 6. rujna pronašao na jednom oglasniku. Odmah je stupio u kontakt s oglašivačem, koji mu je rekao da je iz Velike Britanije te mu dao svoje osobne podatke, adresu i upute za kupoprodaju računala. Naivni 48-godišnjak uplatio je preko Western Uniona više od 4.000 kuna na ime i adresu koju mu je dao oglašivač-prevarant.

Dani su prolazili, a računalo nije stizalo na adresu kupca u Slavonskom Brodu. Gotovo je svakodnevno Brođanin pokušavao uspostaviti kontakt s oglašivačem, no misterioznom se Britancu, nakon što je primio novac, izgubio svaki trag. Kada je od uplate prošlo više od tri tjedna, 48-godišnjak je shvatio da je uistinu nasamaren te je jučer u 13 sati policija od njega zaprimila kaznenu prijavu zbog prevare putem interneta.

U dogovoru s državnim odvjetništvom, policija podnosi kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za kazneno djelo prevare te nastavlja daljnje kriminalističko istraživanje radi otkrivanja počinitelja ovog kaznenog djela.