OTVORENO PISMO OREŠKOVIĆU

Platforma 112: Hasanbegović i Crnoja ne mogu biti kandidati za ministre!

21.01.2016 u 16:17

Bionic
Reading

Platforma 112 zatražila je u otvorenom pismu od mandatara Tihomira Oreškovića povlačenje nominacija Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture i Mije Crnoje za ministra branitelja, a sutra će pod nazivom 'Smrt slobode izražavanja' organizirati prosvjednu akciju i konferenciju za medije smatrajući da su Hasanbegović i Crnoja zbog svojih očitih antidemokratskih stavova neprimjereni da budu članovi Vlade

Zlatko Hasanbegović trebao bi sutra biti potvrđen kao novi ministar kulture, najavio je danas mandatar i budući premijer Tihomir Orešković što je zgrozilo dio javnosti s obzirom na to da taj povjesničar, između ostalog, negira antifašizam i tvrdi da ga nema nigdje u Ustavu te osporava pobjedu protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu i smatra da je sjeme suvremene Hrvatske, koja je stvorena 90-ih, posijano na Bleiburgu. Prva je javno reagirala Platforma 112 i u otvorenom pismu zatražila od Oreškovića da povuče nominaciju ne samo Hasanbegovića, nego i Mije Crnoje.

Platforma 112 ističe da 'ne niječe činjenicu da svaka politička opcija koja sastavlja Vladu ima pravo i legitimitet birati izvršnu vlast u skladu sa svojom vrijednosnom orijentacijom, koja je u slučaju ove Vlade nedvosmisleno konzervativna, ali su sigurni da postoje granice koje nitko u demokratski uređenoj državi ne smije prekoračiti'.

U tom kontekstu obraćaju se Oreškoviću kako bi ga upozorili da je 'kandidat za ministra kulture Zlatko Hasanbegović apsolutno neprimjerena osoba za položaj na koji ga želi imenovati. Nijekanje vrijednosti kao što je antifašizam apsolutno je nedopustivo i samo je jedna od izjava koje pokazuju kako je osoba koja će imati moć određivati tko će u kulturi i medijima dobivati sredstva isključiva, a time i nepodobna za vođenje područja u kojem je sloboda izražavanja ključna pretpostavka stvaralaštva'.

Hasanbegović je, naime, 'u više navrata posprdno govorio o 'ideologiji ljudskih prava', pokazujući, za jednog građanina s akademskom titulom povjesničara, nevjerojatno neznanje o međunarodnom pravnom poretku i ključnoj tekovini naše civilizacije. Iskazao je i izraženu netrpeljivost prema zagovaranju ljudskih prava proglašavajući ga protudržavnom aktivnostšću te mu ona uz njegovo javno djelovanje i kao predsjednika Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda, i člana HOP-a (utemeljitelj Ante Pavelić), i kao povjesničara čije izjave i tekstovi imaju malo veze s istinom, a puno s ostrašćenim revizionizmom, moraju biti nedvosmislenom zaprekom za imenovanje na čelnu poziciju Ministarstva kulture', smatraju u Platformi 112.

Naposljetku, ističu da je i 'revizionistički orijentiran Crnoja jednako problematičan odabir za ministra branitelja, ali je njegova potencijalna šteta i doseg djelovanja ipak ograničen na braniteljsku populaciju. Najava izrade Registra izdajnika Republike Hrvatske, sigurni smo, primjerenija je državnom uređenju Sjeverne Koreje, a ne demokratskoj državi, članici Europske unije'. Stoga pozivaju Oreškovića da povuče ove nominacije, a zastupnike da 'uskrate povjerenje ovim osobama s očitim antidemokratskim stavovima'.

Otvoreno pismo mandataru nove Vlade povodom objave liste ministara SMRT SLOBODE IZRAŽAVANJAPoštovani gospodine Oreš...

Posted by Platforma 112 - za Hrvatsku vladavine prava on Thursday, 21 January 2016

Antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu, ne spominje se nigdje ni jednom riječju u Ustavu, podsjetimo, tvrdi Hasanbegović, inače prilično svjež u članstvu HDZ-a, a blizak udruzi 'U ime obitelji' Željke Markić, član Počasnog bleiburškog voda te bivši vođa Mladeži Hrvatske čiste stranke prava.

'Hrvatska je oslobođena 1990. godine. Obrambeni oslobodilački rat iz 90-ih godina je jedini rat u 20. stoljeću iz kojega su Hrvati izašli kao istinski pobjednici. I to je jedini temelj na kojem se treba graditi ova država', izjavio je, između ostalog, Hasanbegović gostujući lani u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno'

Međutim, Hasanbegovićevo negiranje antifašizma u hrvatskom Ustavu je, valja opet podsjetiti, u suprotnosti s Izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske, naime, 'Izražavajući tisućljetnu nacionalnu samobitnost i državnu opstojnost hrvatskoga naroda, potvrđenu slijedom ukupnoga povijesnoga zbivanja u različitima državnim oblicima te održanjem i razvitkom državotvorne misli o povijesnom pravu hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost, što se očitovalo: (…) u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju Drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963. – 1990.), na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost', navodi se u Izvorišnim osnovama Ustava RH

Hasanbegović je, također, bio vrlo aktivan u inicijativi Željke Markić koja je uspjela u Ustav uglaviti definiciju braka kao isključivu zajednicu muškarca i žene, a šef HDZ-a i Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko novinarima je danas na temu Hasanbegovićevih izjava kazao: 'Uvjetno rečeno, njegovo glorificiranje i pozitivan odnos prema Domovinskom ratu ne znači ugrožavanje antifašizma, dapače. Pobjeda u tom ratu značila je i antifašizam, ali i antikomunizam. Mi negiramo sve totalitarizme, prema tome treba pročitati sve ono što je rekao i onda tumačiti to na pravi način. On je mlad i perspektivan'.

Povodom Oreškovićeve objave da će Hasanbegović biti ministar kulture Platforma 112, neformalna koalicija nekoliko desetaka organizacija civilnog društva, koje se niz godina bave zaštitom ljudskih prava i demokratizacijom te izgradnjom mira, najavila je i da će sutra uoči predstavljanja Vlade pred parlamentom održati na Markovu trgu ispred zgrade Hrvatskog sabora konferenciju za novinare i prosvjednu akciju 'Smrt slobode izražavanja'.