SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA HDZ-A

Plenković o Marakeškom sporazumu: Pokazali smo da ne podilazimo nikakvim pritiscima

12.11.2018 u 21:02

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković komentirao je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a sukob s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović oko Marakeškog sporazuma

Na Predsjedništvu HDZ-a, prema premijerovim riječima, nije bilo primjedbi na tekst Marakeškog sporazuma, javlja N1.

'Vlada će dobiti informaciju u četvrtak, a Sabor će odlučiti hoće li o tome raspravljati na odborima ili na neki drugi način', kaže Plenković.

Na pitanje je li razgovarao s predsjednicom, kaže kako se stav Vlade nije promijenio od 2016., te da dokument nije obvezujući i nema karakter međunarodnog ugovora te da se odnosi na zakonite migracije.

'Hrvatska vlada vodi politiku striktnog čuvanja granice i sprječavanja nezakonitih migracija. Naši policajci štite granicu 24 sata na dan, ispunjavamo kriterije za Schengen. Vlada nije mijenjala stav, a zašto su ga drugi mijenjali - to moraju objasniti oni', kaže Plenković.

S predsjednicom će, kaže, razgovarati kad budu stigli. Oboje su bili na putu, a skup u Marakešu će biti u prosincu. Tamo će, prema Plenkovićevim riječima, ići onaj za koga se Vlada odluči.

Kratko se osvrnuo i na izjavu Jean-Claudea Junckera da zemlje koje odustaju od Marakeškog sporazuma ne znaju njegov sadržaj.

'Skloniji sam vjerovati da službe čitaju dokumente... Jedina zemlja koja je imala rezerve je bila Mađarska, a sve zemlje koje naknadno signaliziraju da im je nešto problem to rade iz unutarnjopolitičkih pitanja. Mi smo pokazali da ne podizlazimo nikakvim pritiscima pa ni ovakvim. Kao predsjednik Vlade odgovorno tvrdim da ovaj dokument neće ništa dramatično promijeniti za nas i našu politiku sprječavanja nezakonitih migracija', kaže Plenković.

Poruka o 'mućenju vode', kaže, nije bila upućena predsjednici nego onima koji nastoje ometati rad Vlade.

Na pitanje je li predsjednica pod nečijim utjecajem odgovara: 'Ne znam, pitajte nju.'

  • +5
Sjednica Predsjedništva HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Odlazak Zdravka Marića 

Premijer je odgovorio i na pitanje o mogućem odlasku Zdravka Marića iz Vlade. U ponedjeljak se, naime, pojavila informacija da bi ministar financija naredne godine mogao napustiti svoju poziciju u Vladi i otići na mjesto predsjednika uprave Adrisa. Sam Marić to je tijekom dana demantirao i rekao kako ni s kim ne pregovara te da ostaje ministar financija.  

'Nemam nikakvih saznanja o tome, osim onoga što se pojavilo u medijima i da je ministar to demantirao. Kazao mi je da nema s tim nikakve veze', kaže premijer i dodaje kako je njega ministar - uvjerio. 

Mario Habek u Klubu HNS-a

Dojučerašnji SDP-ovac Mario Habek objavio je kako ulazi u saborski klub HNS-a. 

'Njegova odluka', kaže Plenković. 

'Što se tiče odluka pojedinih zastupnika, to su odluke koje donose u svoje ime. To su odluke koje nemaju veze s HDZ-om. Ako žele podržati smjer rada Vlade, to nam je drago', dodaje. 

'Nema promjena u politici HDZ-a, radu Vlade i načelima kojima se vodimo i načinu na koji vodimo i zemlju i stranku i rezultati koje ostvarujemo idu u dobrom smjeru. Ovo su odluke drugih ljudi koji nemaju veze s HDZ-om', kaže Plenković.