UPOZORENJE HGSS-A

Planinari i izletnici ne riskirajte, vrijeme je opasno!

06.02.2015 u 17:23

Bionic
Reading

Pripadnici delničke Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) spasili su osmeročlanu obitelj iz sela Dedin čija se kuća pod teretom snijega počela urušavati, obitelj je zbrinuta i nalazi se na sigurnom, a zbog otežanog čišćenja cesta i snježnih zapuha koji su u pojedinim selima viši od metar i pol, delnički spašavatelji su u pripravnosti

Dežurne službe raščišćavaju lavinu na području stare ceste Rijeka – Delnice, kod Lokvarskog jezera, koja se noćas bila pokrenula s brda Špićunak i zastavila na toj prometnici.

Iz delničkog HGSS-a upozoravaju da snijeg u Gorskom kotaru i dalje pada velikim intenzitetom, a vjetar dodatno pogoršava uvjete. Ipak, spašavatelji održavaju pristup terenskim vozilima i opremi za spašavanje, ali i upozoravaju da se ne kreće u planine dok se situacija na terenu ne stabilizira.


HGSS poziva na povećan oprez i diljem Hrvatske sve planinare, izletnike i vozače zbog trenutnih snježnih uvjeta u zemlji te najavljenih padalina tijekom idućih dana.

'Upozoravamo sve vozače na povećani oprez, a naročito planinare i izletnike da se dobro informiraju o uvjetima na područjima u koja žele ići i da ne poduzimaju rizične pohode. U takvim uvjetima se znatno povećava mogućnost nesreće, a dolazak pomoći je, zbog neprohodnosti cesta i putova, vrlo otežan', upozoravaju iz HGSS-a.

Napominju i da će sve, koji se ipak odluče za odlazak, redovito obavještavati o stanju i poteškoćama s terena stanica HGSS-a, a informacije se mogu dobiti i na internet stranicama HGSS-a ili putem društvenih mreža Twitter i Facebook

HGSS je izvijestio da su u Karlovcu dva tima spašavatelja s dva vozila u općini Krnjak popodne prevezli stariju osobu do Karlovca, a stigli su i u Donju Visočku dostaviti hranu i lijekove za snijegom zametene stanovnike.

Ogulinski HGSS poslao je tim spašavatelja s terenskim vozilom u ispomoć ogulinskom Crvenom križu dostavljati hranu i lijekove kojima je to najpotrebnije, a zameteni su snijegom. Na području Ogulina gust snijeg pada već drugi dan bez prestanka pa su, unatoč učestalom radu zimskih službi, glavne prometnice slabo prohodne. Stanica Ogulin je u pripravnosti za potrebe Crvenog križa bude li potreban obilazak snijegom zametenih zaseoka, a na usluzi je i Hitnoj medicinskoj pomoći kao ispomoć za transport djelatnika 'hitne' do snijegom zametenih osoba koje trebaju njihovu pomoć.

HGSS-ovci iz Novske također imaju puno posla zbog velikih količina snijega na području Sisačko-moslavačke županije. Jedan tim spašavatelja je u Blinjskoj gredi kod Siska gdje dostavlja hranu i pića obitelji koja je odsječena već drugi dan. Do obitelji nije moguće doći terenskim vozilima, pa se hrana dostavlja u ruksacima, uz pomoć turno skija i krplji.

Iz HGSS-a upozoravaju da je cesta prema Platku i dalje zatvorena za promet zbog mnogobrojnih zapuha i snježne mećave, a pitanje je hoće li i sutra biti prohodna. Tamošnje skijalište ne radi.