NA DNEVNOM REDU VLADE

Plan restrukturiranja HŽ Carga: Odlazi 804 radnika!

09.04.2014 u 16:58

Bionic
Reading

Kako je privatizacija HŽ Carga rumunjskoj tvrtki Zaic neslavno propala, Vlada mora restrukturirati to društvo koje je od svih tvrtki izdvojenih iz nekadašnjeg HŽ Holdinga u najgorem stanju. Napokon je odlučeno - iz Carga će morati otići točno 804 radnika, a to će koštati čak 250 milijuna kuna!

Vlada će u četvrtak na dnevnom redu dobiti Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na 'Smjernice plana restrukturiranja društva HŽ Cargo d.o.o. za razdoblje 2014–2018.'

Traži se suglasnost Vlade da se smanje bruto plaće zaposlenika te da se zbrine 804 radnika na sljedeći način: 300 radnika će dobiti otpremnine, 44 radnika bit će raspoređeno u Željeznički fond, a 460 zaposlenika bit će ponuđen otkazni rok uz otpremninu.

Od Vlade se traži i da prihvati te da bude jamac za kreditno zaduženje Carga od 250 milijuna kuna zbog nužne financijske konsolidacije i sanacije, i to kod Hrvatske poštanske banke i Croatia banke. Nudi se i rješavanje statusa ovisnih društava i statusa podjele HŽ – Hrvatskih željeznica d.o.o.. Od ukupnog iznosa kredita iznos od 120.000.000,00 kuna potreban je za financijsku konsolidaciju, a 130.000.000.00 kuna predviđeno je za zbrinjavanje viška zaposlenih.

Ministarstvo će taj plan uputiti i Europskoj komisiji na prethodno odobrenje.

Inače, HŽ Putnički prijevoz u četvrtak će u 11 sati održati i konferenciju za novinare zbog mnogobrojnih pritužbi oko ukidanja nekih željezničkih linija. Posebno su sporne linije od Metkovića do Ploča i Banove Jaruge do Daruvara jer se u njih posljednjih mjeseci ulagalo i do nekoliko desetaka tisuća eura. Bez obzira na uloženi državni novac, HŽ Putnički prijevoz odlučio je ukinuti obnovljenu prugu i platiti autobuse (bez javnog natječaja) da voze građane umjesto vlakova. Više pročitajte OVDJE.