OFENZIVNA PROPAGANDA

Plakati s Obamom preplavili Teheran

21.01.2013 u 11:08

Bionic
Reading

Najnovija iranska ofenzivna propaganda prikazuje američkog predsjednika Baracka Obamu na velikom plakatu rame uz rame sa šijitskim negativcem iz sedmog stoljeća, piše The Guardian. Što je time Iran htio poručiti?

Za ljubitelje političke simbolike, Teheran, grad čiji su plakati najčešće posvećeni islamskoj ideologiji, ovo je festival. Iranski ajatolasi i 'mučenici' iz iransko-iračkog rata vidljivi su na svakom kutku. Antiamerički prikazi su rjeđi, ali ih ipak ima, poput Kipa slobode s licem kostura - očito hommage talijanskom propagandnom plakatu iz Drugog svjetskog rata – koji ukrašava zid bivšeg američkog veleposlanstva, ili parodije na američku zastavu, s lubanjama umjesto zvijezda i prugama koje ispuštaju bombe, piše The Guardian.

Antiamerički mural u Teheranu

Prikazi stranih političara su gotovo nepoznati, ali prošli tjedan iranska web stranica predstavila je fotografiju Baracka Obame u neposrednoj blizini trga Valiasr. Plakat prikazuje Baracka Obamu kako stoji pored Shemra, negativca iz šijitske teologije, a ispod piše: 'Budite s nama, budite sigurni.'

To je primjer onoga što bi se moglo nazvati 'visoko kontekstualizirana' propaganda, piše The Guardian. Dok u Americi neutemeljene insinuacije da je Obama musliman dolaze od njegovih neprijatelja, u Iranu dolaze od njegovih obožavatelja. Kako iransko-američki novinar Hooman Majd podsjeća u svojoj knjizi iz 2012. 'Demokracija ajatolaha', Obamina predsjednička kampanja 2008. potaknula je glasine u Iranu da senator iz Illinoisa ima iranske korijene. Neki fanovi daju veliku važnost Obaminom srednjem imenu - Husein - koje dijeli sa središnjom figurom šijizma, mučenikom i unukom proroka Muhameda. Drugima, pak, njegovo prezime zvuči perzijski, što bi doslovno prevedeno značilo 'On je s nama' ('OO ba ma'st').

No Teheran je htio tome stati na kraj. Naime, teheranski mural želi obrnuti ovaj okultni simbolizam prizivanjem šijitske tradicije. Naime, negativac Shemr dio je priče o mučeništvu Huseina u bici kod Karbale 680. godine, što je događaj koji je podijelio muslimane na sunite i šijite. Na jednoj strani je bila malobrojna grupa pristaša i sljedbenika Muhamedovog unuka Husein ibn Alija, a na drugoj velika vojska omejadskog kalifa Jezida I predvođena Shemrom koga je Husein odbio priznati kao kalifa. U bici su Husein i svi njegovi pristaše, uključujući šestomjesečnog sina, ubijeni; žene i djeca su uzeti u zarobljeništvo. Poginuli u bici se smatraju mučenicima od strane šijitskih muslimana; zbog toga se događaj smatra jednim od ključnih za šijitsku povijest i tradiciju i često se spominje u šijitskoj literaturi. Shemr je nekim Huseinovim pristašama ponudio 'pismo zaštite' u zamjenu da izdaju Huseina, ali oni su to pismo odbili.

Na muralu Shemr nudi slično pismo gledatelju, dok on i Obama izgovaraju riječi 'Ba ma bash' – 'Budi s nama'. Mural insinuira da svatko tko još uvijek simpatizira Obamu u svjetlu zateznih sankcija je izdajica vjere. Obama je, kako Islamska Republika Iran inzistira, 'Husein' nedostojan odanosti.