OGLASILA SE POREZNA

Plaće europarlamentaraca oporezivat će se prema hrvatskim propisima

24.07.2013 u 21:43

Bionic
Reading

Primici, odnosno plaće koje hrvatski rezidenti, zastupnici u Europskom parlamentu ostvare po toj osnovi podliježu tuzemnim, hrvatskim poreznim propisima te to nije protivno pravnim normama Europske unije, izvijestili su danas iz Porezne uprave u priopćenju kojim reagiraju na neke medijske napise u kojima se navodi da Porezna uprava Hrvatske krši zakone EU-a i da Hrvatska ne može oporezivati plaće hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu

'Osim toga i druge države članice oporezuju plaće zastupnika u Europskom parlamentu, među njima i susjedna Republika Slovenija', ističu iz Porezne uprave.

U priopćenju se navodi kako se Statut za zastupnike u Europskom parlamentu uz ostalo uređuje i pitanje plaće i oporezivanja ta da zastupnici u imaju pravo na primjerenu plaću radi očuvanja njihove nezavisnosti, te se ista oporezuje u korist EU zajednica pod jednakim uvjetima koji su propisani člankom 13. Protokola o povlasticama i imunitetu zajednica, za dužnosnike i ostale službenike EU zajednica.

Prema tom članku kod primjene poreza na dohodak, poreza na bogatstvo i poreza na nasljedstvo i kod primjene ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između država članica EU, dužnosnici i ostali službenici EU koji samo zbog obavljanja svojih dužnosti u službi EU, uspostave svoje prebivalište na teritoriju države članice različitoj od države u kojoj su na početku obavljanja svojih dužnosti u službi EU imali prebivalište (odnosno državi rezidentnosti za porezne svrhe), smatrat će se, u obje zemlje, da su zadržali svoju rezidentnost u potonjoj državi uz uvjet da je ista članica EU.

Prema članku 12. stavku 3. toga Statuta, propisano je da su neovisno o odredbi stavka 1. toga članka, države članice ovlaštene na plaće zastupnika u Europskom parlamentu primijeniti nacionalne porezne propise, uz uvjet da se spriječi dvostruko oporezivanje. Ovaj se članak primjenjuje i na prijelazne dodatke i starosne, invalidske i obiteljske mirovine, koji su također propisani tim Statutom.

Nadalje, u uvodnom obrazloženju navedenog Statuta, u točki 10. navodi se da budući su plaće i ostali dodaci isplaćeni iz općeg proračuna Europske unije, primjereno je da budu oporezivane porezom u korist Zajednice. Međutim, u točki 11. se navodi da zbog specifičnih okolnosti zastupnika, naročito zbog činjenice da oni nemaju obvezu trajno boraviti u bilo kojem mjestu rada Parlamenta i zbog njihove specifične povezanosti sa državom u kojoj su izabrani, primjereno je omogućiti državi članici da primjeni odredbe nacionalnih poreznih propisa na plaće i ostale dodatke, objašnjavaju iz Porezne uprave.

Također napominju da je i na internet stranici Europskog parlamenta, koja je dostupna i na hrvatskom jeziku, u dijelu "Plaće i naknade" navedeno da države članice također mogu zaračunavati nacionalni porez na tu plaću.