marić o zdravstvu i školstvu

'Plaće će porasti za dodatna dva posto. Je li to puno ili malo, možemo o tome razgovarati'

27.08.2019 u 15:43

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak, uoči Vladina užeg kabineta, kako nisu sporne volja i želja za povećanjem plaća zaposlenima u zdravstvu i školstvu, ali to povećanje treba biti u skladu s mogućnostima

'Za nekoliko će dana plaće porasti za dodatna dva posto. Je li to puno ili malo, možemo o tome razgovarati. Volio bih da je puno više, ali to je bilo dogovoreno - tri posto na početku godine i dva posto dodatno. Mi danas ponovno pričamo o dodatnom povećanju koje ne negiram i ne odbacujem, ali sve u skladu s mogućnostima', rekao je Marić novinarima pred Banskim dvorima.

Komentirajući SDP-ove tvrdnje da novca za povećanja plaća ima, ali Vlada nema političku polju za to, Marić je rekao kako je SDP imao svojedobno priliku nešto učiniti, no tada nisu vodili ni dijalog sa sindikatima, a kamoli da su nešto dogovorili i učinili za zaposlene u javnim i državnim službama. 'Lako je predlagati, ali u konačnici mjere su te koje se broje i koje se uzimaju u obzir'.

Ministar financija također je najavio da će mirovine indeksacijom rasti 2,44 posto, a ne 1,8 posto kako je prvotno rečeno, jer je rast plaća u prethodnih šest mjeseci bio puno veći nego rast cijena.

'Projekcije za ovu godinu pokazuju da za mirovine neće trebati 40 milijardi, kako je objavljeno, nego 41 milijardu kuna, a sredstva će biti osigurana', kazao je Marić naglasivši da su sve proračunske stavke podložne analizama, korekcijama i smanjivanju osim mirovina.

'Svjesni smo da imamo nepovoljne omjere broja osiguranika i umirovljenika, što je još uvijek ispod 1,3 zaposlenika na jednog umirovljenika, da je prosječna mirovina na razini na kojoj jest. Svi bismo htjeli da mirovine budu čim više, i to je stavka koju kroz indeksacije uspjevamo korigirati, a kamo sreće da možemo i puno više', rekao je Marić.