KERUM O PREKRŠAJU

'Pitao sam jel treba kaciga, rekli su mi da ne treba'

Bionic
Reading

'Ja vam lijepo govorim da sam pitao ljude koji su bili u koloni je li se može ići bez kacige ili ne i oni su rekli da može jer imamo pratnju policije. To je tema. Ja ne znam jeste li vi gluhi ili se samo pravite gluhi, pa policajac je bio prvi u koloni, na čelu kolone', kazao je za RTL splitski gradonačelnik Željko Kerum

On se u četvrtak na fešti otvorenja Zapadne obale provozao na motociklu bez kacige na glavi.. Policajcima koji su mu bili u pratnji nije na pamet palo podsjetiti ga ili opomenuti. Ako ništa drugo, za primjer mladeži koja sjeda na motocikle, piše Slobodna DalmacA zakon je jasan: Odredbama članka 114. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, (NN 67/08, 48/10 i 74/11) koji je na snagu stupio 9. srpnja 2011. godine propisano je da vozač motocikla ili mopeda te vozač lakog četverocikla bez zaštitne kabine i četverocikla bez zaštitne kabine, kao i osobe koje se prevoze na tim vozilima, moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna, kaznit će se za prekršaj vozač motocikla, mopeda, lakog četverocikla bez zaštitne kabine i četverocikla bez zaštitne kabine kao i osobe koja se prevozi tim vozilima ako postupi suprotno odredbi čl. 114. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

'U tijeku je postupak utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti potrebnih za provedbu prekršajnog postupka prema sudionicima motociklističke kolone zbog eventualnih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne predviđa izuzetke u odnosu na korištenje zaštitne kacige za vrijeme vožnje na cesti', glasio je odgovor PU Splitsko-dalmatinske na pitanja o tome zbog čega je splitskom gradonačelniku Željku Kerumu i još desecima drugih osoba koje su na motociklima sudjelovale u proslavi otvaranja Zapadne obale, bilo dopušteno da se voze bez obveznih kaciga na glavama i bez da su im izrečene kazne za kršenje zakona.