ISTOČNA GUTA

Pitanje života i smrti: Tisuće ranjenih uzaludno čeka evakuaciju iz opkoljene enklave

27.02.2018 u 12:42

Bionic
Reading

Borbe i bombardiranja nastavljeni su u utorak u istočnoj Guti i pristup humanitarne pomoći toj opkoljenoj enklavi tijekom petosatne stanke koju je Rusija 'jednostrano' proglasila u ponedjeljak nije moguć, objavili su Ujedinjeni narodi uz podatak da hitnih tisuću pacijenata čeka na evakuaciju

'To je pitanje života ili smrti – ako je ikad postojalo takvo pitanje – treba nama 30-dnevni prekid neprijateljstava u Siriji kao što to zahtijeva Vijeće sigurnosti', rekao je Jens Laerke, glasnogovornik Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u Ženevi.

Više od tisuću bolesnih i ranjenih su na listi onih kojima treba medicinska evakuacija sirijskog arapskog Crvenog Polumjeseca, objavio je glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević i dodao 'No nemamo nikakve nove informacije da se nešto poput toga trenutno odvija'.

Ruska vojska u utorak je optužila pobunjenike u istočnoj Guti da su posljednjih 24 sata više od dvadeset puta gađali stambena područja u Damasku, piše ruska agencija RIA.

RIA prenosi tvrdnje ruske vojske da sirijska vojska još nije odgovorila na to granatiranje i da pobunjenici drže civile kao taoce.

  • +20
Istočna Guta u Siriji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Laerke je objavio kako je UN 'jutros primio izvještaje o nastavku borbi u istočnoj Guti'.

'Jasno je da situacija na terenu ne dopušta konvojima da uđu u to područje niti da se obave medicinske evakuacije', dodao je.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), promatrač sirijskog sukoba sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objavio je da su helikopteri tijekom primirja bacili dvije bombe na jedan od gradova u enklavi, te da je ratni zrakoplov napao drugi grad.

Sirijska vojska to odbacuje, a Reuters nije uspio potvrditi niti jednu tvrdnju.

Sirijsak vojska deset dana je bombardirala istočnu Gutu pri čemu su ubijene stotine ljudi, čime je to postala jedna od najsmrtonosnijih zračnih ofenziva od početka rata koji ulazi u osmu godinu.