DOK SE HVALIO REZULTATIMA HBOR-A

Pitanja o Šegonu izbacila nervoznog Kovačeva iz takta

07.03.2014 u 12:51

Bionic
Reading

Dok je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa odlučivalo o slučaju Šegon, predsjednik Hrvatske banke za obnovu i razvoj Anton Kovačev u Splitu se hvalio rezultatima HBOR-a. Vidno nervozan, izbjegavao je novinare - pa je već nakon prvog pitanja postavljenog na hodniku Ekonomskog fakulteta počeo bježati...

'Što se tiče kredita HBOR-a poduzeću Facta Vera, on je odobren u kreditnom programu potpore turizmu 2012. godine, i to s najvećom kamatom te godine. Dakle, platio je najveću kamatu i u ovom trenutku poslovnoj banci plaća višu kamatu nego HBOR-u', kazao je Kovačev.

Upozorili smo ga da kredit Šegonovoj tvrtki nije u skladu s uvjetima za financiranje turizma, što je čak i HBOR nedavno priznao, nego da je iskorišten za zatvaranje starih i nepovoljnijih kredita.

'Ne, to je bio kredit za turizam...', odvratio je Kovačev i okrenuo leđa novinarima. Na odlasku je upitan i je li točno da HBOR nije Povjerenstvu ustupio traženu dokumentaciju, pa je dobacio da je 'dostavljeno sve što je traženo'.

Šef HBOR-a u Splitu obilježava deseti rođendan splitskog područnog ureda banke. Pohvalio se da je u 22 godine postojanja direktno odobreno 81 milijardu kuna, a zajedno s jamstvima 120 milijardi.

'Pomogli smo desecima tisuća tvrtki, ali još više smo pomogli onima kojima smo savjetovali da ne traže tolike kredite, ili čak da u nekim slučajevima uopće ne uzimaju kredite', kazao je Kovačev.

Da je savjet ponudio Branku Šegonu, vjerojatno danas ne bi bio u tolikim problemima...

Kada je završila proslava novinare je zanimalo kako Kovačev komentira odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa da slučaj Šegon proslijedi Državnom odvjetništvu, on je samo slegnuo ramenima i rekao: 'neka svatko radi svoj posao'.