BIVŠI POTPREDSJEDNIK VLADE

'Pitam se što su mislili HDZ-ovci kad su se 2010. hvalili ćirilicom u Vukovaru'

05.02.2013 u 12:28

Bionic
Reading

Iako su iz HDZ-a stizale informacije da će ta stranka predložiti promjenu Ustavnog zakona, to se ipak neće dogoditi. Glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš rekla je za Novi list da njezina stranka traži 20-godišnju odgodu uvođenja srpskog jezika i pisma u službenu upotrebu, iako su se 2010. hvalili ćirilicom u Vukovaru kao velikim napretkom u zaštiti prava nacionalnih manjina

'Inzistiramo na tome da se Ustavni zakon poštuje, ali u potpunosti. U članku 8. govori se o tome da prava nacionalnih manjina ne mogu ići na štetu većinskog stanovništva, a u Vukovaru su Hrvati protiv toga da ćirilica uđe u službenu upotrebu. Rane još nisu zarasle, svi nestali još nisu pronađeni i to su razlozi za odgodu ćirilice za recimo 20 godina', pojasnila je za Novi list glasnogovornica HDZ-a.

Ne tako davno, kad je HDZ bio na vlasti, dvojezičnost u Vukovaru nije im bila problem. Tadašnja vlada Jadranke Kosor početkom srpnja u Sabor je poslala Izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2009, a na sedmoj stranici tog dokumenta navodi se da su u odnosu na prethodno razdoblje dvije lokalne samouprave potpisale službenu ravnopravnu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina – Daruvar i Vukovar.

Tadašnji potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac (SDSS) današnje ponašanje svojih bivših kolega, HDZ-ovih ministara iz vlade Jadranke Kosor smatra razočaravajućim.

'Nije među nama bilo disonantnih tonova. U Saboru sam u ime Vlade predstavljao Izvješće o pravima nacionalnih manjina, ali i da je to bio Tomislav Karamarko, uvjeren sam da se njegove rasprave ne bi razlikovale od mojih. Žalosno je zato ovo što se sada događa. Pitam se jesu li neke moje kolege iz Vlade prije tri godine mislile ozbiljno, jesu li zlonamjerni i je li im možda etničko čišćenje Srba iz Vukovara uvijek bilo politički program. Siguran sam da je ćirilica faktor stabilnosti za Vukovar, a HDZ se sada tome protivi zbog lokalnih izbora, ali ja im tu ne mogu pomoći', pojasnio je Uzelac za Novi list.