odvajanje otpada

Pitali smo Čistoću kada i kako će podijeliti žute vrećice, evo što su odgovorili

24.04.2019 u 19:16

Bionic
Reading

Podjela žutih vrećica za plastiku i metal na području grada Zagreba počela je u utorak, a vrećice dijele djelatnici Hrvatske pošte, pa smo poslali upite Čistoći i Hrvatskoj pošti o rasporedu podjele istih po gradskim četvrtima

Konkretan odgovor nismo dobili, ali iz Hrvatske pošte navode kako će poštari podjelu obaviti u dvije faze. U prvoj fazi dostavlja se 100.000 paketa koji sadrže po 13 vrećica volumena 60 litara za odvajanje i prikupljanje plastične i metalne ambalaže stanarima koji žive u obiteljskim kućama, a rok je mjesec dana.

U drugoj fazi poštari će obavljati dostavu još 300.000 paketa vrećica kućanstvima u stambenim zgradama.

'Ako ni u jednom od dva pokušaja dostave primatelje ne zateknu na adresi, u kućnom kovčežiću ostavit će im obavijest o prispijeću pošiljke. Rok za preuzimanje paketa s vrećicama iznosi 30 dana, a isporuka će se obavljati u ukupno 53 poštanska ureda u Zagrebu', navode iz Hrvatske pošte.

  • +9
Ilustrativna galerija / Radnici Čistoće prazne spremnike s otpadnim papirom Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Iz Čistoće upozoravaju da se u vrećice ne smiju odlagati stiropor, tapete, spužve, laminat, kablovi (strujni i mrežni), četkice za zube, kišobrani, upaljači, CD i DVD-ovi, plastične nosiljke, boce i limenke pod tlakom, plastika opasnog otpada poput ambalaže boja, lakova, motornih ulja, maziva, nagrizajućih kiselina i tvari.

U žutu vrećicu odlažu se:

  • boce od jestivog ulja, octa, destilirane voze, sredstava za čišćenje i pranje (bez oznake opasnog otpada), kozmetike, lijekova (osim citostatika), prehrambenih proizvoda i sl.
  • boce za osvježavajuće napitke, čepove, plastične tanjure, pribor za jelo, slamke
  • boce čaše i posude od jogurta, sira i sl.
  • vrećice od slatkiša, slanih grickalica, od zamrznutih proizvoda, vrećice iz trgovina,
  • podloške za prehrambene proizvode, zaštitnu plastičnu ambalažu ili foliju, kutije od CD-a i DVD-a
  • konzerve od hrane i limenke od pića
  • višeslojnu (tetrapak) ambalažu

Vrijeme primopredaje plastične i metalne ambalaže na dan odvoza je između 14 i 22 sata, a u užem centru grada odvoz će biti u noćnim satima.

Na stranici Zagrebačkog holdinga podružnica Čistoća objavljen je raspored odvoza plastične i metalne ambalaže u žutim vrećicama. Odvoz započinje od 1. svibnja, a učestalost odvoza je dva puta mjesečno u svakoj gradskoj četvrti.