JOVANOVIĆ PORUČIO

Pitajte Karamarka zašto su plaće učitelja i nastavnika male

  • Autor: Hina/tportal
  • Zadnja izmjena 24.02.2014 16:02
  • Objavljeno 24.02.2014 u 16:02
Željko Jovanović

Željko Jovanović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas kako treba pitati Tomislava Karamarka i stranku koja je vodila državu prije sadašnje Vlade zašto su plaće učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama male, kao i to kamo je nestao novac

"Naravno da je plaća učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama mala", rekao je Jovanović danas na predstavljanju programa Erasmus plus te poručio novinarima da pitaju Karamarka i stranku koja je vodila državu prije sadašnje Vlade, kamo je nestao novac i zbog čega su plaće učitelja i nastavnika male.

Kako da mi osiguramo da plaće učitelja i nastavnika budu veće kad je država opljačkana i kad moramo vraćati dugove koje su uzimali ljudi prije nas, a te dugove nisu usmjerili u povećanje plaća učitelja i nastavnika, rekao je Jovanović i dodao: pitajte njih neka daju odgovor!

Priznao je da su plaće učitelja i nastavnika male i objasnio kako su u zadnjih pet godina troškovi za plaće narasli za milijardu i pol kuna te dodao da su jedino učiteljima i nastavnicima lani plaće rasle. "Istina, simbolično, no nije bilo rezova", rekao je. Bude li rezova, bit će ih u cijeloj javnoj i državnoj upravi, ne samo u prosvjeti.

Napomenuo je i kako se dio rashoda mora dogoditi u masi plaća jer je cilj osigurati mirovine i radna mjesta.

Ocijenio je i kako je prosvjetarski dodatak na godine staža od 4, 8 i 10 posto čudan način kako se povećavala plaća u prosvjeti. "Umjesto kroz koeficijente, imali smo dodatak na vjernost", rekao je dodavši kako pokušava osigurati da taj dodatak ne bude ukinut za učitelje i nastavnike u školama već da bude promijenjen u koeficijente, kako prosvjetari ne bi osjetili njihov gubitak.

Na upit boji li se štrajka, ministar je odgovorio protupitanjem: zašto bih se bojao štrajka? "Ničega se ne bojim", odgovorio je komentirajući sindikalne akcije. "Svaki štrajk znači dodatno opterećenje za opterećenu Hrvatsku i nove velike gubitke", rekao je Jovanović dodavši kako od štrajka nitko neće imati nikakve koristi.

Poručio je kako se štrajk nikome neće uskratiti te dodao: "Tko želi štrajkati neka štrajka, a mi ćemo raditi".

"Obveza organizatora štrajka je da nijedna vitalna funkcija u državi ne bude ugrožena", rekao je ministar.

Izjavu ministra financija Slavka Linića da će država uzimati zaradu od fakulteta, Jovanović smatra "grubo izrečenom".

"Neće se nikome ništa uzimati, nego će se vlastiti prihodi zarađeni na sveučilištima provući kroz proračun i tako će biti puno vidljivije koliko vlastitih prihoda fakulteti uistinu ostvaruju", rekao je dodavši kako znatan dio prihoda treba usmjeriti na povećanje kvalitete nastave i studentskog standarda, a ne bildanje plaća profesora.

Poručio je da se nikakvo uzimanje niti otimanje neće dogoditi.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!